Hlavní navigace

Cloudu se v Česku daří. Využívá ho už 77 % firem

4. 8. 2022
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: depositphotos.com
Cloudové služby si začínají podmaňovat český trh. V nadcházejícím roce do nich firmy plánují investovat téměř třetinu svého IT rozpočtu. Alespoň jedno řešení založené na cloudu využívá v Česku 77 % firem, přičemž těchto řešení najdete ve firmách zpravidla více. Zpráva softwarové společnosti SAP Journey to the Cloud vycházející z průzkumu agentury Kantar odhalila, že české firmy využívají cloudové systémy průměrně v šesti různých oblastech svého podnikání.

„České podniky si velice dobře uvědomují, že budoucnost spočívá v přechodu z klasických serveroven na systémy, které jim dokáží poskytnout potřebnou flexibilitu a efektivitu. V následujícím roce plánuje více než polovina z nich implementovat alespoň jeden systém běžící v cloudu,“ říká Hana Součková, generální ředitelka SAP ČR.

Česká specialita: správa a zpracování dat

Při pohledu na využívání i plánované investice do cloudu čeká český trh podle zprávy SAP příznivá budoucnost. Alespoň jedno cloudové řešení využívá již 77 % firem, přičemž v nadcházejícím roce podniky investují v průměru 30 % svých IT rozpočtů právě za tímto účelem. Dvě třetiny dotázaných pak uvedly, že investice plánují v budoucnu navyšovat. Pouhých 5 % přiznává, že bude investovat méně.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video? 

Ve srovnání s ostatními zeměmi střední a východní Evropy vyniká Česko ve správě a zpracování dat. Více než polovina firem už nějaké cloudové řešení má a dalších 27 % zvažuje jeho využití v následujících dvou letech. Pomyslné prvenství sdílíme se Srbskem, kde využívá cloud pro správu dat 54 % firem a 23 % o něm uvažuje.

České firmy dále nejčastěji využívají cloudová řešení v oblasti bezpečnosti (48 %) a účetnictví (46 %). V regionálním srovnání nejvíce zaostáváme v oblasti e-commerce, kde cloud využívá pouze třetina lokálních firem. Hůře je na tom pouze Rakousko s 24 %.

Bezpečnost jako největší výhoda i obava

Mezi nejčastější důvody pro investice do cloudu uvedly české firmy potřebu práce na dálku a flexibilitu. V tom se shodne více než třetina. Podobný podíl dotázaných vidí jako největší přínos bezpečnost dat.


Průzkum: Digitální dvojčata pomáhají snížit emise
Přečtěte si také:

Průzkum: Digitální dvojčata pomáhají snížit emise

Právě bezpečnost je v Česku stejně jako v ostatních zemích střední a východní Evropy i největší obavou související s cloudovými řešeními, zejména únik hesel a citlivých údajů. To zmiňují téměř tři čtvrtiny manažerů. Sedm z deseti dotázaných se obává ztráty dat a neoprávněného přístupu k citlivým údajům.

Zavedení bezpečnostních certifikátů od nezávislých hodnotitelů a možnost šifrování dat dodavatelem vnímá čtvrtina manažerů jako faktory, které by v jejich firmách zrychlily přechod do cloudu. Častěji zmiňovali dotázaní pouze zjednodušení integrace cloudových řešení a přenosu dat mezi nimi.

České firmy na cestě za standardizací

Podle zprávy SAP se více než polovina firem ve střední a východní Evropě nachází uprostřed digitální transformace a zavádí nové systémy, které jim poskytnou lepší integraci, flexibilitu a konzistentnější digitální ekosystém. 

příloha_ovladnete_sva_data

V Česku uvedlo 27 % manažerů, že využívá plně standardizovaných podnikových informačních systémů (ERP). To je společně s Rumunskem druhý nejvyšší podíl v regionu za Srbskem se 36 %. Nejméně firem s plně standardizovaným ERP systémem je v Rakousku a Polsku, kde tento podíl nedosahuje ani 20 %. Z českých respondentů pak více než polovina označila vlastní firemní systémy za blížící se standardu a pouhá jedna desetina dotázaných za velice různorodé.

 

CIO Business World si můžete objednat i jako klasický časopis (v tištěné i v digitální podobně) Věnujeme se nejnovějším technologiím a efektivnímu řízení podnikové informatiky. Přinášíme nové ekonomické trendy a analýzy a zejména praktické informace z oblasti podnikového IT se zaměřením na obchodní a podnikatelské přínosy informačních technologií. Nabízíme možná řešení problémů spojených s podnikovým IT v období omezených rozpočtů. Naší cílovou skupinou je vyšší management ze všech odvětví ekonomiky.

Byl pro vás článek přínosný?