Hlavní navigace

Chytré hodinky: revoluce na spadnutí

30. 8. 2013
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: © Les Cunliffe - Fotolia.com
Osm mýtů o budoucnosti nového produktu, který se označuje jako smartwatch.

Zatímco pro mobilní zařízení nové generace, ze kterých jde mimo jiné také telefonovat, se ujalo označení smartphone, čili chytrý telefon, pro chystané mobilní zařízení, které se bude nosit na zápěstí, se již razí označení smartwatch, čili chytré hodinky. A celkem rozumně předpokládáme, že mimo jiné také budou ukazovat přesný čas.

Na vývoji takového zařízení pracuje řada světových gigantů. Chytré hodinky vyvíjí třeba i skupina Android v rámci obří korporace Google. To naznačuje, že firma plánuje vypustit vlastní smartwatch jako alternativu k chytrým brýlím Google Glass. Google jde za svými plány většinou razantně, takže se dá čekat, že na trhu budou asi dost brzy.

Nevíce očekávání patrně vzbuzují připravované iWatch od Applu, už jen proto, že Apple je inovátorem v oblasti mobilních zařízení. Ovšem vývoj chytrých hodinek jde u Applu dosti ztuha, a tak se zdá, že na trhu budou někdy v polovině roku 2014. A to se může stát, že na tomto specifickém trhu bude již tlačenice.

Prvním na pomyslné cílové pásce bude jihokorejská společnost Samsug Corporation. Ta totiž předběhla své konkurenty a preview nového zařízení s názvem Galaxy Gear předvede již na novinářských dnech před berlínskou výstavou IFA v září 2013.

Odborníci, novináři a bloggeři o nové kategorii chytrých zařízení diskutují velmi často. Ale téměř vše, co předpovídají o budoucnosti chytrých hodinek, může být špatně. Podívejme se společně na osm největších mýtů o nadcházející revoluci chytrých hodinek.

Čtěte také:
→ Samsung představí chytré hodinky Galaxy Gear
→ Chystá i Microsoft svoje chytré dotykové hodinky?
→ Apple prý experimentuje s „mobilem v hodinkách" s ohebným displejem


Mýtus číslo 1:
Žádná revoluce v chytrých hodinkách nebude

Ve skutečnosti je revoluce téměř jistá. Každý významnější výrobce spotřební elektroniky zkusí prodávat minimálně jeden model a konkurenční boj o vývoj nejatraktivnějších hodinek s nejlepšími funkcemi za nejnižší cenu v kombinaci s novými technologiemi vyústí ve zcela novou kategorii spotřební elektroniky.

Mýtus číslo 2:
Chytré hodinky neuspějí, protože dnes už přece nikdo hodinky nenosí

Chytré hodinky zatím skutečně nemohou uspět – ale ne proto, že je nikdo nenosí. Důvod je mnohem prozaičtější: Zatím nejsou schopny uchvátit spotřebitele potřebnou kombinací funkcí, výkonu a ceny. Ovšem nová generace chytrých hodinek bude tak přesvědčivá, že lidé je začnou ještě rádi opět nosit.

Mýtus číslo 3:
Chytré hodinky jsou pro lidi, jež jsou příliš líní na to, aby si z kapsy vytáhli telefon

Objevila se domněnka, že chytré hodinky budou existovat jen proto, aby duplikovaly určité funkce smartphonu. Výsledkem toho je, že už dnes jsou chytré hodinky zatracovány jako předražený luxus pro lidi příliš líné na to, aby si z kapsy vytáhli telefon.

Tato domněnka je nesprávná hned ze dvou důvodů. Chytré hodinky sice skutečně budou do určité míry duplikovat funkcionalitu smartphonů, ovšem přinesou také nové funkce a vlastnosti, které je složité předpovídat – což se ostatně týká všech nových platforem. Stačí si jen připomenout všechny nepředvídané aplikace a využití pro iPad.

Za druhé, rozhodně to nemá nic společného s leností. Kdykoliv nová vymoženost nahradí něco, co už je samo o sobě poměrně jednoduché, vždy to zprvu vypadá extravagantně a zbytečně.

Mýtus číslo 4:
Chytré hodinky jsou objemné

Takzvané chytré hodinky jsou na světě už několik let. Obecně byly vždy mnohem objemnější než klasické. Kvůli této objemnosti byly pro profesionální účely nepoužitelné.

V budoucnu lze ale očekávat zmenšování, a to zejména díky třem technologiím. První z nich je elektronický inkoust – monochromatická technologie s relativně nízkým rozlišením, která však bývá velice tenká a nenáročná na energii (tudíž nevyžaduje velkou objemnou baterii).

Druhé řešení představuje zakřivené sklo, zejména technologie Willow Glass od firmy Corning, které je nejenže flexibilní, ale také tenké a lehké. Zakřivené sklo může měnit tvar hodinek, takže i přes velký povrch a spoustu elektroniky budou mít méně hran a rohů – tudíž nebudou vypadat tak objemně.

Třetí technologií je Bluetooth 4.0, který taktéž potřebuje mnohem méně energie, což se projeví na menší velikosti baterie.

Mýtus číslo 5:
Chytré hodinky nejsou v módě

Revoluce chytrých hodinek se ve skutečnosti stává podskupinou mnohem větší změny – revoluce počítačů nošených na těle. V rámci ní můžeme očekávat chytré brýle typu Google Glass i chytré oblečení jako bundy, počítače vestavěné do helem, rukavice, boty…

Mýtus číslo 6:
Apple nevydá chytré hodinky, dokud nebude za dva roky připravena technologie zakřiveného skla

Fáma o očekávaných hodinkách od Applu je spojena s myšlenkou, že společnost musí a bude využívat zakřivené sklo. Takže když firma Corning oznámila, že technologie Willow Glass bude hotová až za dva roky, mnoho lidí z toho vyvodilo, že na ně Apple před vydáním hodinek počká. To je ale chybné uvažování.

Pokud by měl nějaký reportér v roce 2006 informaci o tom, že Apple hledá nové možnosti smartphonu s využitím Bluetooth 4.0, chybně by z toho vyvozoval, že bude čekat do té doby, než se Bluetooth 4.0 dostane na trh. Ve skutečnosti se první iPhone začal prodávat v roce 2007, ale první iPhone s Bluetooth 4.0 až v roce 2011.

Mýtus číslo 7:
Chytré hodinky budete muset nabíjet každý den

Díky technologii Bluetooth 4.0, nízkoenergetickým obrazovkám, moderním mobilním procesorům, lepším bateriím a softwaru pro správu předpokládáme, že minimální doba, po kterou většina chytrých hodinek vydrží na jedno nabití, bude jeden týden. Někteří odborníci dokonce předpovídají i celý měsíc.

Mýtus číslo 8:
Chytré hodinky jsou periferiemi smartphonů

Revoluce chytrých hodinek ještě nezačala, přesto se už hranice mezi elektronickými zařízeními, jako jsou telefony, tablety, notebooky, počítače a televize, stírají. Produkty jako Xbox SmartGlass od Microsoftu či AirPlay Mirroring od Applu umožňují vzájemnou kooperaci a ovládání jednotlivých elektronických produktů.

Chytré hodinky bude možné propojit nejen s telefony, ale také s televizemi, palubními deskami aut atd. Navíc vstupujeme do věku chytrých virtuálních asistentů, s nimiž spolupracujeme pomocí hlasu.

Koncept chytrých hodinek, které mohou nabídnout mikrofon, internetové připojení a displej, představuje praktické rozhraní pro hovory se Siri, Google Now a dalšími službami virtuálních asistentů.

příloha_ovladnete_sva_data

Čtěte také:
→ Samsung představí chytré hodinky Galaxy Gear
→ Chystá i Microsoft svoje chytré dotykové hodinky?
→ Apple prý experimentuje s „mobilem v hodinkách" s ohebným displejem

G+

Byl pro vás článek přínosný?