Hlavní navigace

Chystá se Apple na ofenzívu v podnikové sféře? Údajně se plánuje velký tablet ovládaný perem

22. 1. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Yuri Arcurs - Fotolia.com
Spoluzakladatel společnosti Apple Steve Jobs nikdy nebyl zastáncem využití ovládacího pera u mobilních zařízení a tvrdil, že pokud je nutné, vývojáři neodvedli dobrou práci. Dnešní vedení Apple je podle zasvěceného analytika možná jiného názoru.

Analytik Ming-Chi Kuo ze společnosti KGI Securities tvrdí, že společnost Apple pravděpodobně na jaře nabídne dotykové pero jako doplněk dlouho očekávaného velkého 12,9palcového tabletu prozatím nazývaného „iPad Pro“, určeného především pro podnikové nasazení. Kuo, který je známý důvěrnými kontakty v dodavatelském řetězci Applu, založil svoji analýzu na podaných patentech a vlastním výzkumu.

Řada uživatelů se netají tím, že by pero ke svému tabletu uvítala. iPad je oblíbené zařízení pro pracovní využití a jeho obliba by nepochybně ještě stoupla, pokud by umožňoval snadné pořizování ručních poznámek a náčrtků. Společnost Apple navíc navázala partnerství s IBM kvůli vývoji podnikových aplikací.

Podle Kua bude první verze stylusu od Applu standardním psacím a ovládacím nástrojem, který se bude dobíjet přes konektor Lightning. V dalších modelech se zřejmě objeví funkce jako psaní v prostoru možné díky vestavěnému gyroskopu a akcelerometru. Podpora 3D umožní psaní ve vzduchu a přenos dat do iPadu.

Kuo očekává, že dotykové pero se bude nejprve prodávat pouze jako doplněk, protože by zvyšovalo cenu údajně chystaného iPadu Pro. U následujících modelů by již mohlo být zahrnuto v ceně, obzvlášť pokud programátoři  nabídnou podporu stylusu ve svých aplikacích pro iOS.

Zatím se jedná pouze o zasvěcenou predikci uznávaného analytika, ale po ovládání iPadu perem uživatelé již delší dobu volají, takže proč dobře informovaným zdrojům nevěřit?

Zdroj: IDG News Service

ICTrocenka

Čtěte také:
→ Apple plánuje ukládat otisky prstů do cloudu
Podle řady zpráv společnost Apple plánuje otisky prstů sloužících k identifikaci a platbám ukládat a schraňovat v cloudu. To se samozřejmě nemusí líbit odborníkům na bezpečnost.
→ Spolupráce Apple - IBM představuje nové kolo boje o mobilní segment
Exkluzivní spolupráce obou firem může přinést zjednodušení implementace a správy mobility uživatelů ve velkých podnicích. Obávat by se měli Google i Microsoft.

Zaujal vás tento článek?
Zaregistrujte se k odběru našeho e-mailového newsletteru. Každý týden tak pohodlně získáte přehled o důležitých událostech v IT branži.

Byl pro vás článek přínosný?