Hlavní navigace

Chrome 85 se zbaví reklam, které zatěžují síť i zdroje

20. 5. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: archiv redakce
Podle společnosti Google má pouhého 0,3 % všech reklam disproporčně významný podíl na celkových nárocích na zdroje sítě i procesorů.

Google minulý týden oznámil, že Chrome letos v létě odstraní z webových stránek reklamy, které neúměrně zatěžují zdroje sítí i koncových zařízení, včetně těch reklam, jež maskují neautorizované operace spočívající v těžbě kryptoměn.

Takových reklam chce svoje uživatele zbavit už koncem srpna, kdy bude uvolněn stabilní build Chromu ve verzi 85. Tato verze je konkrétně naplánována na 25. srpna.

„Tyto reklamy (například takové, které těží kryptoměny, jsou špatně naprogramované nebo neoptimalizované pro využití v síti) mohou snižovat výdrž baterie, saturovat již tak napjaté sítě a stát [vás] peníze,“ napsal produktový manažer Chromu Marshall Vale v příspěvku na blogu Chromia ze 14. května.

Jakmile Chrome detekuje jednu z takových příliš agresivních reklam, odstraní z rámu takové reklamy obsah, a vzniklý prostor zaplní chybovou zprávou s nápisem „Ad removed“ (reklama odstraněna) a odkazem na web s dalšími informacemi.

příloha_ovladnete_sva_data

Google provedl vlastní měření a rozhodl se, že z webů nakonec odstraní veškeré reklamy, jež spotřebovávají 4 MB síťových dat, využívají CPU po alespoň poloviční dobu jakéhokoliv 30vteřinového údobí, případně jejich celkové časové nároky na CPU přesáhnou 60 vteřin. Laťky společnosti byly dost vysoko na to, aby zasáhly jen 0,3 % všech reklam, které ovšem podle Googlu tvoří 27 % veškerého síťového provozu generovaného reklamami a 28 % veškerého využití CPU souvisejícího s reklamami.

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?