Hlavní navigace

8 tipů pro hledání práce, když jste ještě zaměstnaní (3.)

20. 2. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: © olly - Fotolia.com
Hledání práce ve chvíli, kdy stále pracujete na dosavadní pozici, může být dvousečný meč.

Předchozí díl

Nerozdávejte svůj životopis lehkovážně

Vybírejte si, komu poskytnete váš životopis, a těm, kteří dostanou vaši důvěru, vysvětlete, že vaše hledání práce je tajné. „Spamování vašeho životopisu není příliš moudré. Nefunguje to, a pokud jste aktuálně zaměstnaní, snadno se na vás při vašich odpovědích na online dotazy přijde. Dokonce i tehdy, když váš životopis dáte do oběhu soukromě, jdete do rizika. Tajemství neexistují,“ říká West.

Lilly s ním souhlasí, ale jde ještě o krok dál. Budete totiž chtít zachovat utajení svého životopisu ve chvíli, kdy jej posíláte na pracovní servery. Aktualizujte svůj profil na LinkedInu, ale buďte obezřetní při vytváření spojení s HR manažery vašich nových potenciálních zaměstnavatelů. Vaše síť tato spojení zaznamená a to může varovat lidi ve vaší firmě, že začínáte hledat práci,“ říká Lilly.

Nemluvte o vašem současném zaměstnavateli negativně

Nezávisle na situaci vám pomlouvání vaší společnosti či zaměstnavatele novou práci nezajistí. Při pohovoru je důležité zůstat pozitivní a zaměřený na to, co můžete přinést novému zaměstnavateli.

„Povězte jim pravdu,“ říká Burns. „Něco ve společnosti se změnilo nebo jste dosáhli bodu, z něhož už se dál neposunete a nechcete trávit roky čekáním na otevření nové příležitosti [například odchodem šéfa do penze]. Udělejte vše pro to, abyste ani nenaznačili cokoliv negativního o vašem současném zaměstnavateli. Potkal jsem lidi, kteří tomuto pravidlu sice rozumějí, ale při samotném pohovoru se prostě neudrží.“

Jak řešit reference

Najednou je využívání vašeho šéfa nebo nadřízeného jako referenční osoby trošku komplikované tím, že tito lidé bývají často [nepříjemně] překvapeni dotazem po referencích ze strany nového potenciálního zaměstnavatele. Reference by podle Westa měly být poskytovány pouze na dotaz, a dokonce i tehdy s varováním, že vaše hledání práce je dosud utajované.

„Měli byste mít tři solidní reference od různých zaměstnavatelů, říká Lilly. „Jeden z nich by měl být nadřízeným nebo dřívějším manažerem. Někoho ze svého současného pracovního místa byste měli využít pouze tehdy, když mu/jí důvěřujete, že vaše záměry neprozradí, případně když nedávno sami odešli z práce.“

Jste-li zaměstnaní, je „prodej vaší osobní značky“ jednodušší

Z nějakého neznámého psychologického nebo analytického důvodu preferují zaměstnavatelé přijetí člověka, který aktuálně pracuje. „Jste potenciálními zaměstnavateli vnímáni jako vhodnější a jste v silnější vyjednávací pozici. Ve skutečnosti někteří zaměstnavatelé trpí „tajnou“ zaujatostí proti najímání nezaměstnaných lidí,“ říká Burns.

Lilly souhlasí. „Výhodou je vnímání, že je někdo chce. Nezaměstnaný kandidát bude mít výhodu pouze ve chvíli, kdy musí být pozice rychle zaplněna a on/a má ty správné schopnosti.“

Dostaňte se do nejlepší pozice

„I přesto, že „globální nedostatek pracovních míst“ nabyl epidemických rozměrů, ti nejtalentovanější budou mít vždycky nějaké možnosti,“ říká West. Jestliže pracujete a přemýšlíte o tom, že se posunete jinam, ujistěte se, že jste před opuštěním současné lodi splnili všechny domácí úkoly a dostali se do nejlepší pozice k získání nové práce.

soutez_casestudy

Je také důležité zůstat zároveň bdělý a produktivní v současné práci. Nejlepší zaměstnanci se vždy snaží skončit se vztyčenou hlavou a odejít v pozitivním naladění. Dělejte práci, za kterou jste placeni nejlépe, jak umíte. Je to ve vašem nejlepším zájmu a může to velmi zjednodušit hledání nové práce.

Konec

Byl pro vás článek přínosný?