Hlavní navigace

15 nejodvážnějších designů od Apple, 1976 - 2012 (4.)

2. 2. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Apple
Design počítačového hardwaru Applu v průběhu let reflektoval stav této společnosti. Každé vydání nějakého jejího produktu překypuje podprahovými zprávami. Nabízíme vám přehled těch nejodvážnějších a ikonických počítačových designů a toho, co nám jimi Apple snaží sdělit.

Předchozí díl

iPod (2001)

iPod (2001)

Přehrávač mp3 iPod byl tím designem, který zažehl meteorický vzestup Applu v uplynulé dekádě. iPod jako předzvěst iPhonu přinesl „do vaší kapsy tisíc songů“, a to díky bohatému výpočetnímu výkonu v malém těle, které bylo navíc jednoduché na používání. Hardwarový design původního iPodu a jeho následovníkům dodal Applu jeho vítěznou identitu. Nutno podotknout, že velice stylovou.

„Při vydání video iPodu v roce 2005 jsme už byli závislí – a neohlíželi jsme se zpět,“ říká Yamaguma.

iMac G4 (2002)

iMac G4 (2002)

Kdo může zapomenout na odvážně navržený iMac G4? Vzhledově se podobal lampě nebo květináči a dokonce se mu přezdívalo iLamp. Tenký displej je držen konzolovou kovovou paží. Reklamy vlastně zobrazovaly iMac G4 jako určitého volně myslícího robota se vlastní unikátní osobností, podobného Luxo juniorovi, počítačem animované lampě z krátkého filmu Pixaru z roku 1986. Design iMacu G4 vystihoval ochotu Applu k posunování hranic. Člověk prostě nemohl odhadnout, čeho se od firmy z Cupertina dočká.

iPhone (2007)

iPhone

příloha_ovladnete_sva_data

Podle legendy Apple pracoval na iPadu, když tu měl Steve Jobs zjevení. Proč z toho neudělat telefon? iPhone byl dost malý na to, abyste ho mohli vzít kamkoliv, ale dost velký na to, abyste na něm mohli prohlížet web. Mohly na něm běžet všechny možné aplikace. Samotný design vyslal do světa jedinou zprávu – počítač od Apple se může vejít do vaší kapsy a jít s vámi kamkoliv. A tak naznačoval budoucí možnosti vývoje počítačů.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?