Hlavní navigace

13 největších přešlapů Microsoftu (7.)

28. 1. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Microsoft.com
DOS 4.0, Zune a Windows 8 – to jsou jen některé z milníků, které provázely 25 let chyb v redmondském stylu.

Předchozí díl

Přešlap Microsoftu číslo 5: Windows 8

Z Windows 8 se stává krok stranou bezprecedentních rozměrů. Základním problémem, jak jej opakovaně popisoval server InfoWorld, je jekyllo-hydeovská povaha „frankensteinského“ rozhraní. Je jasné, že kvůli prudkému propadu prodejů Windows, kterýžto systém s sebou stahoval i celé odvětví PC hardwaru, musel Microsoft podniknout nějaký krok. Netušíme však, jestli bylo dobrým nápadem nahrazení staré dobré plochy Windows dlaždicemi.

Nebo možná se mýlíme a Windows 8 vdechnou počítačovému průmyslu nový život. Za dalšího půl roku to budeme vědět jistě.

Přešlap Microsoftu číslo 4: Branding ve Windows 8

Surface RTVe své podstatě není na Windows 8 nic špatného – jde o ušlechtilý (byť nedokonalý) pokus o přenesení Windows do mobilnější budoucnosti. Ve své podstatě je ale hodně špatného (opět) s brandingem Microsoftu. Pokud tyto dva prvky spojíte, je to absolutně smrtící kombinace.

Celý den jsme strávili pokusem o vymyšlení horšího jména než „Windows RT“. Nepovedlo se. Microsoft mohl nazývat „Metro-stránku-Windows-8-plus-Office-2013-RT“ téměř jakkoliv. Bylo by to lepší než Windows RT.

Rozdíly mezi Windows RT a Windows 8 je teď zmateno tolik lidí, že se konce debat nedočkáme ani za deset let, spíše ještě později. Zákazníci, kteří si kupují tablet s Windows RT a myslí si, že si kupují Windows, budou hořce zklamáni. Vsadíme se, že míra návratnosti Windows RT tabletů na úrovni maloobchodů poroste do dvouciferných čísel, zkrátka a dobře kvůli matoucímu označení.

A pak tu máme Metro: působivé, moderní uživatelské rozhraní (terminus technicus Modern UI), Windows Store. Už ani nevíme, jak tomu říkat. Už vidíme, jak budeme dědovi vysvětlovat, že si má z Windows Store stáhnout Modern UI kalkulačku. Vždyť i Microsoft sám přestal termín UI (uživatelské rozhraní) používat téměř před deseti lety: Je to vždy UX. Metro aplikacím můžete říkat „Windows Store aplikace“, ale ne všechny aplikace ve Windows Store poběží v Metro oblasti Windows (ve Windows Store koupíte třeba také Office 2013). A ne všechny Metro aplikace mají původ ve Windows Store – například aplikace Metro Xbox Music ve skutečnosti není aplikací Windows Store Xbox Music, protože ji nestahujete ani neinstalujete z Windows Store.

soutez_casestudy

A je tu ještě další věc týkající se brandingu Windows 8, předvídatelná jako zítřejší východ slunce. Příští verze Windows pravděpodobně ponese název Windows 9 – skvělé. Ale rádi bychom věděli, jak se pak bude nazývat další verze Windows RT. Windows 9 RT? Windows RT 2.0? Windows SU?

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?