Hlavní navigace

13 největších přešlapů Microsoftu (3.)

24. 1. 2013
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: pcworld.com
DOS 4.0, Zune a Windows 8 – to jsou jen některé z milníků, které provázely 25 let chyb v redmondském stylu.

Předchozí díl

Přešlap Microsoftu číslo 11: Zune, Kin, Courier, Windows Mobile, a zmeškaná spotřebitelská mobilní loď

V dnešní době si většina spotřebitelů myslí, že Apple svým prvním iPadem vytvořil trh tabletů. To však není pravda: Microsoft se snažil na tomto trhu prosadit několik let. Možná nevíte o dřívější chybě Applu – jistém druhu přenosného počítače, pokud ne tabletu. V roce 1989 Apple vydal svůj první přenosný počítač – 10 centimetrů tlustý, přes sedm kilogramů vážící monstrum zvané „Macintosh Portable“. V tomto stroji musel být olověný akumulátor, protože Macintosh neběžel přímo z elektrické sítě. A stál „pouze“ 6 500 dolarů.

Microsoft Zune LogoPo těžkém MacBricku a Sony Walkmanu, ale ještě před iPadem, byl představen Aple iPod. V té době přichází na scénu také Microsoft Zune. Apple v letech 2002 a 2003 dosáhl s iPodem velkých úspěchů. Microsoft začal vytvářet Zune – přenosný přehrávač, software pro Windows a hudební službu, to vše konkurující iPodu a iTunes – zhruba ve stejné době.

V roce 2006, kdy Zune konečně přichází na trh, vyvíjel už Apple svůj iPhone. Ten nakonec převálcoval iPod, Zune i každý další druh přenosné spotřebitelské elektroniky, který byl do té doby stvořen. Po letech prodejů, které se pohybovaly hodně blízko nule, Microsoft projekt Zune v červnu 2012 oficiálně pohřbil. „Oddělení“ služeb Zune pak přetransformoval do Xbox Music a Xbox Video – dvou produktů, které jsou dobře známy současným uživatelům Windows, zejména kvůli tomu, že mají své vlastní dlaždice v rozhraní systému Windows 8.

Microsoft se Zunem loď pouze nezmeškal. Stál na břehu, díval se a mával, když tato loď burácela okolo. V roce 2007 řekl Steve Ballmer v rozhovoru pro USA Today: „Teď budeme mít šanci projít si tím na trhu telefonů a hudebních přehrávačů znovu. Není šance, aby iPhone získal nějaký významný podíl na trhu. Možná vydělají dost peněz. Ale když se reálně podíváte na 1,3 miliardy telefonů, které se prodají, dal bych přednost tomu, aby náš software běžel na 60 nebo 70 nebo 80 procentech z nich, před tím, aby běžel na dvou nebo třech procentech, která by Apple mohl získat.“

Samozřejmě, příjem Applu z iPhonů v současné době překračuje příjem Microsoftu – ze všech zdrojů dohromady.

Ballmer měl pravdu v jedné věci. Měli jsme šanci sledovat vývoj spotřebitelských trhů s telefony a hudebními přehrávači. Zune na plné čáře propadl. Podíl Windows Mobile na americkém mobilním trhu v lednu 2010 činil podle comScore 15,7 procenta, ovšem v průběhu dvou let se vlajkový mobilní produkt Microsoftu propadl na pouhých 3,9 procenta. A mimo Spojené státy stojí podíl Microsoftu za starou belu.

Potom tu byl Kin, krátce žijící hranatý mobilní telefon s aspiracemi po sociálních sítích. V roce 2010 byly spotřebitelům ve stylu „králíka v klobouku“ představeny modely Kin One a Kin Two. Kin však byl softwarově uzamčen v architektuře klient – server, který neumožňovala přístup aplikací třetích stran, přestože hardware bylo založeno na ARM designu. Americký operátor Verizon začal oba modely prodávat v květnu 2010. O 48 dnů později to vzdal a poslal všechny neprodané Kiny zpět Microsoftu.

V listopadu loňského roku web Wired zveřejnil sérii uniklých interních videí Microsoftu, která ukazovala předprodejní testování Kinů. Výsledky byly šokující: testující neuměli sami provést ani nejzákladnější funkce. Jestliže si koupíte telefon, pak nějak očekáváte, že z něj budete moci volat. Prostí smrtelníci! Jen samotné nebe ví, proč Microsoft s projektem pokračoval.

Dále tu máme tabletový debakl. Bill Gates mluvil o tabletovém počítači ve svém projevu, kterým otevíral veletrh Comdex na podzim roku 2000. Hlavní manažerka sekce tabletových počítačů Alexandra Loebová k tomu poskytla detaily v tiskové zprávě vydané v listopadu 2000.

Nekompromisně působivé. Dvanáct let před Surfacem RT. Naštěstí ve zprávě nezmínila Sinofského „rychlé a plynulé“.

První edice tabletových počítačů s Windows XP se objevila v roce 2002 a vysloužila si hlasitý potlesk ze strany malé skupiny fanoušků... a také skepsi ze všech stran. Nakonec promluvil trh. Windows Tablet PC si stěží zaslouží poznámku pod čarou.

Poučil se Microsoft z této lekce? Považte, že v roce 2006 se spojil s Intelem a Samsungem, aby společně pracovali na projektu Origami, ultra-mobilním PC (UMPC). Tento pokus kulminoval hrstkou dotykových zařízení, z nichž některá běžela na edici Windows speciálně upravené pro tabletové počítače. Modely Origami díru na trhu neudělaly, neboť byly pomalé, mohutné, trpěly malou životností baterie a byly takřka všeobecně opovrhované.

Potom přišel Microsoft Courier, pravděpodobně dosud neinovativnější mobilní zařízení: dvě 7palcové dotykové obrazovky, sklápěcí uprostřed jako kniha; fotoaparát s vysokým rozlišením (na svou dobu). Nikdo to neví jistě, nicméně zprávy říkají, že by vážil necelého půl kila a měl Wi-Fi, indukční nabíječku a tlačítko domů. Běžel by pak na procesoru ARM Nvidia Tegra. Rozhraní bez dlaždic „Infinite Journal“ by vypadalo trochu jako diář a nabízelo by přístup pomocí dotyku prstu či pera k seznamu kontaktů, organizátoru úkolů, programu pro kreslení formulářů, e-mailu, prohlížeči a možná dokonce i čtečce elektronických knih.

Zprávy o modelu Courier se začaly objevovat v roce 2008, jen chvíli poté, co projekt Origami shořel v plamenech a jen chvíli předtím, co začaly na povrch vycházet zvěsti o iPadu. Projekt byl však v nejlepším zastaven. Bylo to v roce 2010, brzy poté, co byl zahájen prodej prvního iPadu. Ballmer jej vyhodil do koše při slovní přestřelce mezi největším zastáncem Courieru J. Allardem a Stevem Sinofskym, který byl tehdy zaneprázdněn konsolidací své vize Windows 8 na tabletu a nechtěl, aby pozornost odlákal na Windows CE založený Courier. Nakonec Sinofsky vyhrál, projekt Courier umřel, a Allard i jeho šéf Robbie Bach opustili Microsoft jen chvíli poté. Jde o odliv mozků, která má dodnes významné následky.

CS24

Získá někdy Microsoft spotřebitelský mobilní trh? O několik dekád a miliard dolarů později je to pořád relevantní otázka. Můžete si o tom udělat vlastní závěry.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?