Hlavní navigace

Účastníci konference TNC16 ocenili odborníky sdružení CESNET

24. 6. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: archiv redakce
Jan Gruntorád, ředitel sdružení CESNET, které provozuje stejnojmennou národní e-infrastrukturu České republiky, byl oceněn čestnou medailí Vietschovy nadace. Ta je každoročně udělována osobnostem, které se trvalými hodnotami zasloužily o výzkum a vývoj pokročilých internetových technologií určených na podporu vědy, výzkumu a vysokého školství.

Zakladatel sdružení CESNET a jeden z hlavních iniciátorů rozvoje internetu v naší zemi Jan Gruntorád obdržel medaili během konference TNC16, největší události v oblasti evropských sítí pro výzkum a vzdělávání, organizované evropskou asociací národních sítí pro výzkum a vzdělávání GÉANT. Konference probíhala v polovině června v Praze a hostilo ji sdružení CESNET.

Medaile Vietschovy nadace se uděluje jednotlivcům nebo týmům, jež přicházejí s novými nápady, ale zároveň těm, kteří prokázali organizační schopnosti a jejichž úsilí vedlo k založení institucí nebo služeb dlouhodobé hodnoty. „V případě Jana Gruntoráda se obě tyto dovednosti unikátním způsobem spojily,“ zdůvodnil ocenění předseda správní rady Vietschovy nadace Valentino Cavalli.

ICTrocenka

Na konferenci TNC16, která měla podtitul Building the Internet of People (Budování internetu lidí), se do Prahy sjelo téměř 700 odborníků z 63 zemí. Diskutovali o aktuálních otázkách ze sféry sítí pro výzkum a vzdělávání, například o budoucích modelech vzdělávání, moderní síťové infrastruktuře, federaci v rámci výzkumných sítí anebo o souvisejícím middlewaru. 

Zároveň připomněli práci významných osobností oboru. Výzkumník sdružení CESNET Stanislav Šíma byl oceněn in memoriam cenou Community Award, kterou GÉANT každoročně uděluje výjimečným postavám z řad své odborné komunity. V rámci zahajovacího ceremoniálu konference převzaly cenu manželka a dcera Stanislava Šímy. Vedoucí týmu sdružení CESNET zabývajícího se výzkumem v oblasti optických přenosových technologií zemřel 16. října loňského roku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku