Hlavní navigace

Zuckerbergovo novoroční předsevzetí možná změní svět umělé inteligence

7. 1. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © NesaCera - Fotolia.com
Šéf Facebooku Mark Zuckerberg si dal odvážnější novoroční předsevzetí než většina z nás: plánuje osobně pracovat na vývoji umělé inteligence, která by řídila jeho domácnost a pomáhala mu při práci.

V uplynulých letech si zakladatel sociální sítě Facebook Mark Zuckerberg dával ambiciózní novoroční předsevzetí, např. každý den se seznámit s novým člověkem, naučit se mandarínskou čínštinu nebo přečíst každý měsíc dvě knihy. Letošní předsevzetí je jiné a netýká se Zuckerbergovy sečtělosti, vzdělanosti či jeho společenského života.

Zuckerberg se nechal inspirovat domácím počítačovým systémem zvaným Jarvis, který figuruje v komiksech a filmech o Iron Manovi. V roce 2016 hodlá vytvořit jednoduchou umělou inteligenci, který bude řídit jeho domácnost a pomůže mu i při práci.

„Každá výzva má určité téma. Letošním tématem je invence,“ napsal Zuckerberg na svém Facebooku. „Začnu zkoumat, jaké technologie umělé inteligence jsou dnes k dispozici. Poté je začnu učit rozpoznávat můj hlas, abych mohl vše v domě ovládat – hudbu, světla, teplotu a tak dále. Naučím je rozpoznávat obličeje přátel a pouštět je dál, když zazvoní u dveří. Naučím je upozornit na to, co se děje v Maxině pokoji, co vyžaduje mojí pozornost, když u ní zrovna nejsem.“

příloha_ovladnete_sva_data

„V pracovních záležitostech mi umělá inteligence pomůže vizualizovat data ve virtuální realitě, abych dokázal vytvářet lepší služby a efektivněji řídit firmu,“ napsal. „Ve Facebooku trávím spoustu času s vývojáři na tvorbě nových věcí, ale člověk má docela jiný pocit uspokojení, když něco vytvoří sám. Programovat vlastními silami bude zábavná intelektuální výzva.“

Výzkumem umělé inteligence se zabývají specializované týmy ve firmách a na univerzitách. Jak může jednotlivec k rozvoji technologie přispět? Podle analytiků taková snaha má v tomto případě smysl, protože Facebook i sám Zuckerberg má v technologickém průmyslu značnou váhu. Jeho cíl může motivovat mnoho dalších vývojářů, aby se také zapojili a jeho věc podpořili. Otázkou také je, zda Zuckerberg výsledky své snahy začlení do Facebooku, založí novou společnost, nebo si je nechá sám pro sebe.

Byl pro vás článek přínosný?