Hlavní navigace

Známe první detaily o Windows Phone 8

15. 2. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © Scanrail - Fotolia.com
Hlubokou integraci s Windows 8 i službou SkyDrive, podporu NFC a různé velikosti displejů mobilních zařízení, to vše a ještě víc má přinést příští verze operačního systému pro smartphony, Windows Phone 8.

Video, ke kterému se dostal server PocketNow, odhaluje mnoho detailů o tom, co si Microsoft pro svůj příští mobilní operační systém připravil. I když byl na serveru z uniklého videa zveřejněn pouze screenshot, potvrdil informace PockeetNow Paul Thurrot, píšící blog o systému Windows, který má údajně svůj zdroj přímo uvnitř společnosti.

Datum vydání nové verze Windows Phone je zatím neznámé, Paul Thurrot se domnívá, že by to mohlo být ve stejné době, kdy má vyjít také operační systém Windows 8, určený pro osobní počítače a tablety, jehož premiéra se očekává v říjnu letošního roku. V době spuštění Windows Phone 8 má být na stránkách Windows Phone Marketplace k dispozici již 100 000 apliací, ke konci roku 2011 jich byla zhruba polovina.

Podívejme se nyní podrobněji na některé z důležitých součástí, které Microsoft pro Windows Phone 8 chystá.

Podobná jádra

Podobně, jako je tomu u iOS, které je postaveno na systému Max OS X, tomu má být i v případě osmičkových systémů. Windows Phone 8 má využívat části jádra Windows 8, a to včetně řízení sítí, bezpečnosti a podpory médií. Současná verze Windows Phone 7 je postavena na jádře Windows CE. Díky této vrstvě jádra mohou aplikace s hardware mobilního přístroje vzájemně komunikovat.

Systém Windows Phone 8 má již také podporovat procesory s více jádry, hovoří se hlavně o dvoujádrových, ale ani podpora čtyřjádrových není vyloučena. Na tuto funkci systému Windows Phone se již nějaký čas čeká. V listopadu loňského roku začala připravovat plány na dvoujádrové smartphony Nokia, navíc Microsoft sám dvoujádrové telefony slíbil.

Podle PocketNow by měl nový systém zvládnout až čtyři různá rozlišení, čímž by se zvýšila jeho využitelnost v zařízeních s různou velikostí displeje. Microsoft by měl již také konečně podporovat vyměnitelné microSD karty, v současné verzi Windows Phone je třeba paměťovou kartu před použitím správně naformátovat.

Podpora NFC

O podpoře NFC (Near Field Communication), resp. o podpoře ve Windows Phone se hovořilo již dříve.  Služba funguje obdobně jako například služba Google Wallet -funkce NFC by navíc měla podporovat rychlé sfílení dat mezi počítači, tablety a smartphony.

Na demonstracích systému Windows 8 jsme se měli možnost vidět, že Microsoft plánuje po vzoru Apple či Google integrovat ještě více svých služeb do prostředí operačního sytému. Týká se to především integrace cloudové služby SkyDrive, která zajistí dostupnost dat na různých zařízeních.

příloha_ovladnete_sva_data

Neshody zatím panují ohledně chystaného klienta programu Skype. Podle PocketNow bude do systému WP 8 integrován, Paul Thurrott je toho názoru, že tomu tak nebude. Společnosti budou moci využít 128bitového šifrování dat Exchange ActiveSync, které bude podporovat šifrování celého disku a bezpečného bootování systému.

Pokud se potvrdí jen polovina z těchto zpráv, bude se jednat o jednoznačný posun vpřed. Znamená to ovšem také, že Microsoft opět přijde na trh s něčím, co již v obdobné formě nabízí Apple pro iPhone nebo Google pro smartphony se systémem Android.

Byl pro vás článek přínosný?