Hlavní navigace

Zajímavé bezpečnostní start-upy (II.)

29. 7. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © olly - Fotolia.com
Nadějné start-upy na poli počítačové bezpečnosti, které stojí za to sledovat: Observable Networks, ProtectWise, Sookasa, CyberX Labs, ThetaRay.

Server Network World před nedávnem sestavil seznam nadějných začínajících firem v oblasti IT bezpečnosti, které stojí za bližší pozornost kvůli inovativnímu přístupu a originálním řešením. minule jsme vám přinesli přehled prvních čtyř, dnes nabízíme druhou část přehledu.

Observable Networks od minulého roku nabízí své cloudové bezpečnostní řešení jako službu, která využívá senzory umístěné v síti zákazníka ke sledování a modelování chování připojených zařízení a uživatelů a dokáže si poradit i se zašifrovanými přenosy. Jeho účelem je monitorovat aktivitu a varovat při událostech, které mohou znamenat útok, průnik nebo vnitřní riziko. Řešení Observable Networks již využívá například Amazon a v jednání je spolupráce s mobilními operátory.

Společnost ProtectWise zatím drží svůj stěžejní produkt – cloudové bezpečnostní řešení – v tajnosti, ale tvrdí o něm, že bude přelomové. Oba zakladatelé dříve působili ve společnosti McAfee a jejich nový projekt získal od investičních firem na rozjezd přes 17 milionů dolarů.

Společnost Sookasa nabízí šifrování a zabezpečení pro uživatele cloudových služeb jako je Dropbox. Aplikace pro Android, iOS, Windows nebo Mac zachytává a šifruje soubory při jejich odeslání do cloudového úložiště. Dešifrovat je opět může pouze oprávněný uživatel. Uplatnění toto řešení může nalézt například ve zdravotnictví, kde ochrana dat pacientů podléhá přísným předpisům.

Společnost CyberX Labs zatím se svým řešením na trh oficiálně nepřišla, ale pracuje na technologii detekce hrozeb pro průmyslové sítě, jaké používají energetické nebo ropné společnosti.

Podobně zaměřená je i společnost ThetaRay, jejíž technologie na sledování systémů elektráren by měla být k dispozici od září jako dedikované bezpečnostní zařízení, které se připojí do místní sítě. Tam zkoumá provozní data z průmyslových systémů a analyzuje je společně s tokem dat v síti a na bezpečnostních prvcích. Výsledkem je „hyperdimenzionální“ obraz běžného provozu, odchylky od nějž mohou odhalit i přesně cílené, skryté útoky.

Zdroj: IDG News Service

příloha_ovladnete_sva_data

Čtěte také:
→ Zajímavé bezpečnostní start-upy (I.)
Seznamte se s firmami Distil Networks, Exabeam, Fortscale, HackerOne.
→ Raketový vzestup mobilního malwaru
Koncem roku 2013 operovalo po celém světě na sedm miliard zařízení s mobilním připojením k internetu. Uživatelé je ve zvýšené míře připojovali k bankovním aplikacím a vkládali do nich své osobní údaje. Ideálnější situaci si počítačoví útočníci nedokázali ani představit.

G+

Byl pro vás článek přínosný?