Hlavní navigace

Windows v číslech: Windows 10 se nedaří sesadit sedmičky (1)

12. 12. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Techspot.com
Windows 10 v uplynulém měsíci bojovaly s Windows 7 o titul nejpopulárnějších Windows, ale opět se jim nepodařilo svého staršího sourozence sesadit z trůnu.

Podle americké analytické společnosti Net Applications ztratily desítky v průběhu listopadu jednu desetinu procentního bodu, což znamená, že spadly zpátky na 38,1 % všech PC a 43,8 % všech PC běžících na Windows. (Druhé číslo je přirozeně větší než první, protože na Windows neběží všechny osobní počítače; v listopadu šlo o 87 % systémů globálně. Většina ze zbývajících 13 procent jde na vrub systémům macOS, Linux či Chrome OS.)

V průběhu uplynulého měsíce pak Windows 7 přišly o pět desetin procentního bodu, což je třetina toho, co v říjnu. Windows 7 uzavřely listopad na 38,9 % všech osobních počítačů a 44,7 % všech počítačů s Windows.

Rozdíl mezi Windows 7 a Windows 10 se pak vůbec poprvé v dějinách stáhl na méně než procentn bod. K bodu zlomu – tedy okamžiku, kdy budou Windows 10 k dispozici na více PC s Windows než Windows 7 – by mělo dojít ještě v prosinci, vypočítává Computerworld z průměrného měsíčního pohybu obou systémů. (Tyhle předpovědi nejsou bezchybné – před měsíce předpovídal Computerworld, že k bodu zlomu dojde už v listopadu, což se ovšem nestalo.)

Bod zlomu však v případě Windows 7 nastane pozdě. Zatím poslední významný přechod z jedné edice Windows na druhou (z Windows XP na Windows 7) zaznamenal tento bod v srpnu 2012, čili 20 měsíců před vypršením podpory pro XP (v dubnu 2014). Už tento měsíc, tedy prosinec, je jen 13 měsíců před plánovaným „odchodem do důchodu“ pro sedmičky.

Když Windows 7 dosáhnou v lednu 2020 konce podpory, budou běžet na téměř na 40 procentech PC, pokud se tedy budeme držet statistických pohybů čísel Net Applications mezi jednotlivými měsíci. Na Windows 10 pak poběží 53 procent PC. První číslo – odhadovaný uživatelský podíl Windows 7 v době ukončení veřejné podpory – nebylo nikdy vyšší než teď.

příloha_ovladnete_sva_data

Pro srovnání – Windows XP v době ukončení podpory tvořily jen 29 procent všech PC s Windows.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?