Hlavní navigace

Windows v číslech: upgradující si dali pauzu (1)

8. 7. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © corepics - Fotolia.com
Systému Windows 10 se sice v květnu konečně podařilo překonat 50% podíl, jenže posun dopředu se zastavil v červnu, jakož i pokles Windows 7, jehož podpora končí již brzy.

Pouhých šest měsíců před odchodem sedmiček do důchodu se tak uživatelé evidentně rozhodli, že si při migraci na novější Windows 10 dají pauzu. Alespoň to vyplývá z čísel analytické firmy Net Applications.

Pozastavení přechodu ze staršího systému je přitom vysoce nepravděpodobné. Jenže právě to firma Net Applications počátkem července tvrdila.

Podíl Windows 7 na všech osobních počítačích se v červnu sotva pohnul. Zůstal na hodnotě 35,4 %, přičemž podíl mezi všemi PC s Windows je také stejný jako v květnu, a to 40,1 %. Druhé číslo je přitom přirozeně vyšší, neboť Windows neběží na všech osobních počítačích; v červnu činil podíl všech edicí systému od Microsoftu 88,3 %. Zbytek, až na drobné výjimky, běžel na macOS, Linuxu nebo Chrome OS.

Téměř stejně imunní vůči změně byla i čísla Windows 10. Podíl tohoto OS mezi všemi PC dosáhl 45,8 % s nárůstem nižším než jedna desetina procentního bodu. Podíl Windows 10 na PC s Windows se pak nepohnul vůbec a zůstal na hodnotě 51,8 %.

Co se tedy děje? Opravdu uživatelé Windows, zejména ti podnikoví, kteří by se Windows 7 měli zbavit předtím, než vyprší bezpečnostní aktualizace, přestali upgradovat ze 7 na 10?

Kdo ví? Jak už Computerworld dříve víckrát poznamenal při debatách nad analytickými daty, která se snaží odhalit tajemství Microsoftu (někteří by řekli, že odhalování těchto tajemství předstírají), data v daném procesu musejí být vybalancována, ať už to znamená, že se hodnota X při snížení hodnoty Y musí zvýšit, nebo, což je tento případ, musejí obě hodnoty stagnovat. Takže to zkrátka může být i zkreslenými daty.

příloha_ovladnete_sva_data

Jako vždy je tak důležité hledět spíše na dlouhodobé trendy. V jejich rámci tak podle čísel Net Applications vykazují Windows 10 stále známky zrychlování. Průměrná měsíční změna podílu za uplynulých 12 měsíců činila 0,84 procentního bodu. Ale v uplynulých 6 měsících vyskočila na 1,1 bodu, což představuje nárůst okolo 24 procent.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?