Hlavní navigace

Windows v číslech: desítky ustupují, sedmičky odolávají (1)

11. 10. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Serg Nvns - Fotolia.com
Podíl Windows 10 v září neočekávaně poklesl, naopak Windows 7 se dařilo, čímž se posunul bod zlomu, kdy novější systém co do podílu překoná ten starší.

Podle kalifornské analytické firmy Net Applications ztratily Windows 10 v průběhu září čtyři desetiny procentního bodu, což znamená, že nyní běží na 37,4 % všech osobních počítačů, respektive na 42,8 % PC s Windows. (Druhé číslo je vyšší, protože ne všechny počítače běží na Windows; v září činil jejich podíl na celku 87,6 %. Zbytek jsou macOS, Linux či ChromeOS.)

Zářijový propad byl jedním z pouhých pěti zaznamenaných v průběhu 38 měsíců od uvedení novějšího OS v polovině roku 2015. Nárůst podílu Windows 10 byl mnohem běžnější, s průměrem 0,8 procentního bodu měsíčně. Ve všech předchozích případech, kdy Windows 10 o svůj podíl přišly (mimo jednoho), byl propad v následujícím měsíci ihned zvrácen.

A právě to se nejspíš stane i v říjnu.

Za měsíc září se však růst Windows 10 pozastavil a naopak Windows 7 se vyšvihly nahoru. Stárnoucí (ale stále funkční) operační systém vyskočil o šest desetin procentního bodu na 40,9 % všech osobních počítačů a 46,7 % ze všech PC běžících na Windows.

Bod zlomu – čili okamžik, kdy na Windows 10 poběží větší podíl ze všech PC s Windows než na Windows 7 – se nyní odhaduje na prosinec. Alespoň to tak spočítal Computerworld na základě průměrného měsíčního pohybu obou systémů. Teprve před měsícem byl ovšem bod zlomu odhadován už na říjen.

příloha_ovladnete_sva_data

Onen zlom samozřejmě nebude znamenat konec Windows 7 ani stoprocentní využívání Windows 10. Trendy pro oba operační systémy nyní naznačují, že v lednu 2020, kdy Windows 10 dosáhnou konce standardní podpory, poběží Windows 10 na 57 % všech systémů s Windows, zatímco 38 % jich bude stále běžet na Windows 7. Vzhledem k výše popsanému netypickému poklesu desítek se tato čísla oproti odhadům z předchozího měsíce posunula, a to v prvním případě dolů a ve druhém nahoru.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?