Hlavní navigace

Windows v číslech: desítky se tak trochu zasekly (2)

9. 1. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: CIO.com
S tím, jak v lednu končí podpora pro Windows 7, vzrůstá tlak na upgrade na Windows 10. Jenže míra přijetí Windows 10 se v listopadu trochu zasekla.

Předchozí díl

Windows 7 půjdou do důchodu 14 . ledna, čili za přibližně měsíc. Právě o tomto datu dodá redmondský gigant svým zákazníkům poslední bezpečnostní aktualizace, ačkoliv podniky si budou moci zakoupit rozšířenou podporu po dobu následujících až tří let, a to díky programu Extended Security Updates (ESU).

Windows 7 se možná blíží datu vypršení platnosti, ale to neznamená, že si všichni najednou sednou a vyhodí tenhle systém ze svých počítačů. Základem mnoha zařízení bude po celé další měsíce i roky – a to dokonce i na strojích, které nedostanou opravy po ukončení skrze ESU.

Tvrdohlavost systému Windows 7 v listopadu, ať už jde o anomálii měření nebo odraz skutečného zpomalení, znamená, že prognóza budoucích změn Computerworldu – na základě posledního 12měsíčního průměru – musí být ještě jednou přehodnocena. Podle aktuální predikce bude systém Windows 7 běžet 31. ledna 2020, čili dva týdny po oficiálním odchodu do důchodu, na 27,8 % všech počítačů se systémem Windows,. Pokud se tento podíl, o něco více než jedna čtvrtina, nezdá být nijak podstatný, pak vězte, že jde o zhruba 417 000 000 strojů; to je odhadovaný počet počítačů se systémem Windows 7. Ať už to vezmete jakkoliv, mnoho systémů bude i nadále spoléhat na Windows 7 poté, co Microsoft uvede, alespoň na papíře, „do věčných lovišť“.

O rok později - 31. ledna 2021 - by měly Windows 7 představovat stále významných 14 % ze všech Windows (neboli přibližně 210 milionů počítačů). V té době bude Windows 10 na neuvěřitelných 86,4 % zařízení s Windows.

příloha_ovladnete_sva_data

Druhá ze statistik, pokud k ní skutečně dojde, by byla významná kvůli tomu, že by se Windows 10 v celosvětové popularitě přiblížily Windows XP. (Slovo „popularita“ možná není úplně přesné, protože předpokládá možnost výběru; nakonec většina uživatelů Windows si desítky nevybrala, protože jejich alternativy jsou v oblasti PC pro drtivou většinu uživatelů jen chimérou a nerealistickým řešením.)

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?