Hlavní navigace

Vyšel nový CIO Business World

20. 10. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Internet Info DG
Předposlední letošní číslo se věnuje zejména tématům kolem bezpečnosti, kariéry a utilit.

Internet věcí otevírá dveře inovativním přístupům k byznysu i novým obchodním modelům. Nachází široká uplatnění ve všech hospodářských oborech. Současně ale generuje relativně nová a neznámá rizika pro kybernetickou bezpečnost. Proto na toto pole nepříliš často a hluboko orané zabloudíme a nabídneme odpovědi na otázky, které mohou čtenáře v souvislosti s tématem napadnout.

V souvislosti s přizpůsobováním se podniků práci na dálku vynucené pandemií bezpečnostní odborníci varovali, že se kyberzločinci pokusí zneužít rozvolnění bezpečnostních pravidel, postupů a návyků a že může dojít k rozsáhlým útokům. A také, že došlo.

V nejtěžším období pandemie covidu-19 se rozmohly phishingové kampaně, mnohé zaměřené na obavy z koronaviru, testování a později na téma očkování. Dnes vidíme dopad těchto kampaní – prudký vzestup útoků vyděračským softwarem (ransomwarem). V současné době to vypadá, že každý další oznámený případ je závažnější než předchozí, ale vidíme také, jaký má ransomware dopad na každodenní životy. Po krátké odmlce se útočníci opět zaměřili na zdravotnictví a vyřazují z provozu přístroje, jako jsou rentgeny nebo magnetická rezonance, a blokují data pacientů. Jak se proti tomu bránit? Čtěte CIO BW 5/21.

Přechod na hybridní modely práce měl pozitivní vliv nejen na produktivitu práce a vyvážení pracovního a soukromého života, ale i na životní prostředí a globální klimatické změny. Zároveň pandemie covidu-19 vyvrátila zavedenou představu o tom, jak vypadá „normální“ pracoviště a pracovní proces. Zejména manažeři IT si tak musejí položit otázku, jak smysluplně využít technologie k vybudování pracovního prostředí, které bude podporovat spolupráci, inovace, rozmanitost a loajalitu zaměstnanců. Jestli si ji také kladete, my na ni hledáme odpovědi.

příloha_ovladnete_sva_data

Města jsou stále chytřejší díky využití nejnovějších technologií, jako jsou internet věcí, analýza dat, umělá inteligence, edge computing a další, ke sběru informací všeho druhu s cílem poskytovat lepší služby občanům, snižovat náklady a chránit životní prostředí. Je možné vést debaty o tom, co charakterizuje chytré město. Obecně ale platí, že se chytrá města snaží o dosažení nové úrovně efektivity a ekonomičnosti poskytování každodenních služeb s pomocí nejnovějších digitálních nástrojů a služeb. Touto cestou se vydala i tři americká města z nichž přinášíme několik tipů pro české municipality.

A nejen to, rozšířené vydání CIO Business Worldu se speciálem ERP je prostě nabité informacemi od začátku až do konce.

 

CIO Business World si můžete objednat i jako klasický časopis (v tištěné i v digitální podobně) Věnujeme se nejnovějším technologiím a efektivnímu řízení podnikové informatiky. Přinášíme nové ekonomické trendy a analýzy a zejména praktické informace z oblasti podnikového IT se zaměřením na obchodní a podnikatelské přínosy informačních technologií. Nabízíme možná řešení problémů spojených s podnikovým IT v období omezených rozpočtů. Naší cílovou skupinou je vyšší management ze všech odvětví ekonomiky.

Byl pro vás článek přínosný?