Hlavní navigace

Vyšel magazín CIO BW 6/2021

26. 11. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Internet Info DG
Letošní poslední vydání je jako vždy informačně nabité a nechybí ani vyhlášení vítězů soutěže CIO BW Případová studie roku 2021.

Hlavním nosným tématem aktuálního čísla je podpora rozhodování. Jak mohou analytické IT nástroje maximálně podpořit nejen vedení firmy k dělání nejlepších rozhodnutí pro samotnou firmu. Kromě manažerských postřehů se zaměřujeme i na technologickou stránku věci.

Analytika je disciplína, která zahrnuje principy, algoritmy, nástroje a osvědčené postupy na relevantních informacích z údajů. Umožňuje řešit nejen teoretické úkoly, ale také praktické obchodní problémy. Datová analytika odhaluje, co a proč se děje, a predikuje vývoj do budoucnosti. Pokročilé analytické modely se vytvářejí na základě poznatků z více vědních oborů, například ze statistiky, operačního výzkumu, vědy o řízení, strojového učení, lingvistiky, kognitivních metod, průmyslové optimalizace či umělé inteligence.

Věnujeme se i třeba využití analýzy dat na periferii sítě, protože přesunem analytických funkcí blíže místu vzniku dat lze dosáhnout vyšší efektivity a akceschopnosti. Přesvědčila se o tom již řada podniků, píšeme nejen o nich.

Dalším nástrojem pro podporování správných rozhodnutí je business intelligence. Ta v posledních letech prochází zásadní transformací a posiluje svůj přínos díky technologiím jako umělá inteligence, strojové učení, zpracování přirozeného jazyka nebo cloud. Přinášíme proto sedm aktuálních trendů v business intelligence.

V další části CIO BW 6/21 třeba poradíme, jak správně nastavit kritéria pro výběr konzultanta pro IT projekty. V mnoha firmách totiž nemají interní kapacity pro zvládnutí digitální transformace a s ní souvisejícího rozvoje IT infrastruktury na požadovaném stupni komplexnosti. Řešením je pak právě externí poradenství.

příloha_ovladnete_sva_data

A kromě jiného se také podíváme na inspekční vůz tuzemské výroby, který monitoruje stav nejen českých silnic. Pomáhá tak předcházet nehodám na silnicích.

V neposlední řadě jsme také vyhlásili případové studie, které uspěly v naší dlouholeté soutěži Případová studie roku.

 

CIO Business World si můžete objednat i jako klasický časopis (v tištěné i v digitální podobně) Věnujeme se nejnovějším technologiím a efektivnímu řízení podnikové informatiky. Přinášíme nové ekonomické trendy a analýzy a zejména praktické informace z oblasti podnikového IT se zaměřením na obchodní a podnikatelské přínosy informačních technologií. Nabízíme možná řešení problémů spojených s podnikovým IT v období omezených rozpočtů. Naší cílovou skupinou je vyšší management ze všech odvětví ekonomiky.

Byl pro vás článek přínosný?