Hlavní navigace

Vychází Chrome 66 s omezeními automatického přehrávání

19. 4. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: archiv redakce
Společnost Google uvedla svůj webový prohlížeč Chrome ve verzi 66, která s sebou přináší nové bezpečnostní funkce, různá vylepšení a hlavně blokování automaticky přehrávaných videí se zvukem.

Google původně řekl, že blokování automaticky přehrávaného obsahu se zvukem bude ve výchozím nastavení blokováno už v lednovém updatu Chrome 64, bylo však pozdrženo. Namísto toho uživatelé dostali možnost ztlumit zvuk na bázi jednotlivých schránek – tato funkce pak měla dorazit už v rámci Chromu 63.

Chrome 66 bude stále umožňovat automatické přehrávání videí bez zvuku, která jsou ve výchozím nastavení ztlumena. Za určitých podmínek bude povolen i netlumený „autoplay“: když už uživatel v rámci konkrétního sezení s daným oknem interagoval; pokud byla daná stránka přidána na domovskou obrazovku vašeho zařízení s Androidem; a dále na desktopu u stránek, na nichž uživatel často sleduje videa. Takové stránky jsou hodnoceny tzv. Media Engagement Indexem (MEI), který měří „tendenci jednotlivce ke konzumaci médií na stránce.“

MEI je určen poměrem návštěv k významným událostem přehrávání médií podle zdroje. Také zde jsou jisté podmínky: uživatel musí média přehrávat minimálně po dobu sedmi vteřin, což znamená, že se nepočítají žádná náhodná přehrávání, která jsou rychle vypnuta; videa musejí mít zvuk a nesmějí být ztlumena; a klipy musejí být větší než 200 x 140 pixelů.

Pokud jde o bezpečnostní funkce, zde Chrome odstranil důvěryhodnost certifikátů Symanteku kvůli tomu, že tato společnost neimplementovala odvětvové standardy. Nejnovější vydání prohlížeče zároveň upozorní uživatele, když software třetí strany „injektuje“ kód, který vede k pádům prohlížeče; a dále je tu funkce pro správu hesel, která uživatelům umožňuje ukládat si svoje údaje do souboru .csv.

příloha_ovladnete_sva_data

Chrome 66 dále nabízí funkci Site Isolation, neboli izolace stránek, což je další z technik pro zmírnění dopadů zranitelnosti Spectre.

Zdroj: Techspot.com

Byl pro vás článek přínosný?