Hlavní navigace

VMware: Z Kodaně v těsném závěsu

10. 2. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © bebe - Fotolia.com
Tradice pořádání amerického a evropského VMworldu se již stala dobře zavedenou. Jejich zařazení v těsném sledu ale přece jen konferenci v Kodani ubralo na lesku.

Dlužno ovšem podotknout, že na číslech návštěvnosti se to nijak negativně nepromítlo – do Las Vegas dorazilo na konci srpna loňského roku kolem 19 000 účastníků (očekáváno bylo údajně více, ale díky hurikánům byly omezeny některé lety z východního pobřeží USA) a do Kodaně o dva měsíce později dalších zhruba 6 500. VMworld si tak s přehledem drží pozici největší konference zaměřené na virtualizaci (pro srovnání – prvního ročníku v roce 2004 se zúčastnilo 1 400 návštěvníků).

 

Hybridní cloud je tu

Témata, kolem nichž se točila hlavní oznámení obou konferencí, souvisejí jak s privátními a hybridními cloudy, tak se stále častěji zdůrazňovanou oblastí virtualizace koncových bodů (desktopů). V oblasti hybridního cloudu se jedná o novinky, s nimiž by měly být velké podniky schopny vytvářet jediný globální cloud na infrastruktuře několika dodavatelů služeb rozmístěné po celém světě. Toto řešení, které podle VMwaru umožní spravovat infrastrukturu více poskytovatelů jako jeden celek, zahrnuje vCloud Connector 1.5, s jehož pomocí je možné převádět výpočetní zátěž mezi privátní a veřejnou infrastrukturou. Webový portál vcloud.vmware.com pak nabízí přehled dodavatelů a služeb, které lze takto komponovat a řídit.

Mezi novinkami, které si VMware ponechalo až na evropský VMworld, byly zejména nová sada nástrojů pro správu virtuální infrastruktury (vCenter Operations Management Suite), nástroje pro integraci, virtualizaci a urychlení vývoje i nasazování aplikací a konečně VMware IT Business Management Suite pro řízení tvorby a správy IT služeb poskytovaných podnikovým uživatelům.

 

Přichází éra po PC

Ne, ještě své PC nevyhazujte, jeho konec není ani tak koncem samotného železa – změna se přinejmenším v první fázi bude týkat způsobu provozování a správy desktopů coby prostředí. Do této oblasti míří pochopitelně VMware View 5 nabízející nejen lepší spravovatelnost a dohled, ale také plnohodnotnější uživatelský zážitek při současném snížení nároků na síťovou infrastrukturu (až o 75 procent nižší nároky na propustnost LAN a WAN sítí). Nová je též podpora pro 3D grafiku (byť počítanou prozatím pouze přes CPU) a sjednocenou komunikaci či výrazně bohatší personalizaci virtuálního desktopu.

 

příloha_ovladnete_sva_data

Mobilní horizont

Také nosíte po kapsách firemní BlackBerry a soukromý Android? Díky VMwaru by to mohla být již brzy minulost – projekt Horizon Mobile totiž nabídne možnost instalace virtuálního zabezpečeného mobilního telefonu do vašeho mobilu s Androidem. Výsledkem tak je soukromý a pracovní telefon v jediném přístroji. Projekt Horizon Mobile řeší hned několik problémů, jimž musí čelit jak uživatelé mobilních telefonů, tak jejich zaměstnavatelé – zejména bezpečnost, vzdálenou správu a jednoduchost používání. Pilotní zkušební provoz již byl zahájen ve spolupráci s operátory Verizon (USA) a Telefónica (Evropa) a výrobci mobilních telefonů s Androidem – společnostmi Samsung a LG.

Horizon Mobile využívá hypervizor druhého typu, tedy virtualizaci, která běží v hostitelském operačním systému – OS Android na chytrém mobilním telefonu – a v níž běží další, oddělená „instance“ OS Android. Původní operační systém tak zůstává „soukromým“ prostředím majitele telefonu a virtualizovaný Android je vlastně virtuálním firemním telefonem – díky tomu je možné nastavit různá bezpečnostní pravidla týkající se spouštění aplikací, kopírování dat či vzdálené správy. Mezi hostitelským a hostovaným operačním systémem lze například přenášet data pomocí funkcí kopíruj a vlož, jen pokud to správce virtuálního telefonu (typicky zaměstnavatel) dovolí.

Byl pro vás článek přínosný?