Hlavní navigace

VMware nyní nabízí hypervisor ESXi zdarma

30. 7. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Ve chvíli, kdy se v portfoliu VMware nachází více než 20 produktů, uvolňuje společnost svůj hypervisor k použití zdarma.

Společnost VMware oznámila, že dává k dispozici svůj hypervisor ESXi zcela zdarma, aby dala firmám všech velikostí možnost vyzkoušet si přínosy virtualizace na vlastní kůži. Již od roku 2001 VMware poskytuje svým zákazníkům populární hypervisor, který je mezi více než 120 000 zákazníky znám svou spolehlivostí. V prosinci roku 2007 společnost VMware uvedla na trh znatelné vylepšení v podobě ESXi, samostatného hypervisoru třetí generace. ESXi 3.5 po druhém update, což je verze dostupná již dnes, splňuje požadavky kladené na masovou distribuci. Jednoduchost použití spolu se stabilitou tohoto řešení již byly testovány zákazníky po dobu posledních šesti měsíců. Prakticky všichni přední výrobci serverů (včetně Dellu, HP, IBM, Fujistu Siemens či NEC) již přijali hypervisor ESXi od VMware za svůj. Hypervisor ESXi lze stahovat z adresy http://www.vmware.com/products/esxi/.

Tom Bittman, významný analytik ze společnosti Gartner, říká: „Virtualizace je v současnosti jedním z nejvlivnějších trendů v počítačovém světě. Dostupnost bezplatných hypervisorů bezpochyby zajistí růst trhu a nabídne také přesvědčivý argument pro společnosti, které dosud virtualizační procesy neimplementovaly. Výše uvedené platí zejména pro segment malého a středního businessu a rozvojové trhy. Samotný hypervisor je však pouhý základ. Obchodní model a skutečný přínos z virtualizace se vyvíjejí směrem k virtualizované infrastruktuře a managementu. Klíčové jsou také automatické nástroje znásobující efekt hypervisoru.“

„Společnost VWware vždy věřila, že virtualizace musí být všudypřítomná. Chceme se přiblížit ke dni, v němž budou všechny x86 servery a desktopy plně virtualizovány“, řekl Raghu Raghuram viceprezident pro produkty a řešení ve společnosti VMware. „S explozivním nárůstem vícejaderných kapacit, postupným zlepšováním hardwarových podmínek pro virtualizaci a výkonnostním nárůstem v samotném vizualizačním software, věříme, že již neexistují žádné další technické překážky pro 100% virtualizaci. Nyní se nám daří konečně začít rovněž s odstraňováním překážek finančního charakteru. ESXi je již natolik dospělým a jednoduše ovladatelným produktem, že se může bez obav stát vstupní bránou do světa virtualizace pro společnosti, které v této záležitosti provádějí teprve své první kroky.“

ESXi je účelně postaveným nástrojem pro provoz virtuálních zařízení při minimalizaci nároků na konfiguraci a správu. Zákazníci mohou přecházet od instalace k provozu virtuálních zařízení během několika minut, zejména v případě downloadu a instalace předkonfigurovaných virtuálních zařízení. Existuje více než 800 virtuálních zařízení, jež mohou být vytvořena v VMware hypervisoru pouhým stažením z prostředí VMware Virtual Appliance Marketplace a následným spuštěním. Toto řešení umožňuje nový, radikálně zefektivněný přístup k instalaci plug-and-play software.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku