Hlavní navigace

Více než polovina podniků věří, že cloud může zvýšit tržby

3. 9. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: ra2 studio (fotolia.com)
Nasazení cloudových technologií může v následujících dvou letech přinést zvýšení výnosů. Podle studie, kterou realizovala analytická spolenost IDC, je o tom přesvědčeno celkem 53 procent firem. Podle přesvědčení dotazovaných přinesou cloudové technologie nejen úspory a snižování nákladů, ale podpoří inovace a pomohou zvládnout nové výzvy, které na firmy čekají. Nasazení cloudových technologií může totiž přinést až dvojnásobné zvýšení schopnosti IT oddělení investovat do nových projektů podporujících inovace.

V rámci průzkumu IDC oslovila vedoucí pracovníky odpovědné za rozhodnutí o investicích do IT ve 3.400 firmách v 17 zemích. Výsledky studie „Jak nezůstat pozadu: obchodní výhody širšího nasazení cloudu“ vypracované pro společnost Cisco ukazují, že podniky se již nezaměřují pouze na úspory a snižování nákladů, ale spatřují v cloudu platformu, která podpoří inovace, růst a změnu zavedených obchodních modelů. Celkem 53 procent firem očekává, že jim cloud během příštích dvou let pomůže zvýšit výnosy. Pro řadu z nich může být ale problém toho dosáhnout, protože pouhé procento má optimalizovanou cloudovou strategii, zatímco 32 procent nemá cloudovou strategii žádnou. Nicméně, 44 procent firem chce v příštích dvou letech začít používat technologie založené na privátním cloudu.

„Digitální revoluce mění zažitá pravidla na trhu. Firmy dnes musí být schopny mnohem efektivněji a flexibilněji reagovat na změnu nálady na trzích nebo na proměnu zákaznických preferencí. Bude to skutečně znamenat soumrak dinosaurů ve prospěch pružnějších firem schopných vycházet vstříc přání zákazníků,“ konstatuje Michal Stachník, generální ředitel Cisco ČR. „Právě cloudové technologie mohou přinést flexibilitu i zvýšení efektivity, a pomoci tak firmám uspět na trhu, kde se konkurenční boj neustále zostřuje,“ doplňuje Michal Stachník.

Mezi nejpokročilejší uživatele cloudu patří podle studie průmyslové podniky (33 procent z nich používá cloudové technologie), IT (30 procent), finance (29 procent) a zdravotnictví (28 procent). Na opačném konci žebříčku stojí veřejná správa a školství (22 procent) a obchod (20 procent).

Ekonomika využití cloudu

Studie také vyčíslila ekonomické přínosy, ze kterých se těší firmy na nejpokročilejší úrovni využití cloudu. Na každé aplikaci nasazené ve veřejném nebo soukromém cloudu vydělávají v průměru dodatečných 1,6 milionu USD a ušetří náklady ve výši 1,2 milionu USD. Ke zvýšení tržeb přispívají zejména nové tržní příležitosti, které cloudové technologie přináší, ať již jde o prodej nových produktů a služeb, získání nových zákazníků nebo vstup na nové trhy. Cloudové technologie totiž s sebou přinášejí tlak na změnu zažitých pracovních postupů a procesů. IT oddělení se musí vzdát své tradiční správcovské úlohy a stát se skutečnou podporou pro rozvoj byznysu.

Snížení provozních nákladů spojené s cloudem je důsledkem toho, že podniky využívají flexibilnější, spolehlivější a výkonnější výpočetní prostředí. To přináší lepší adaptabilitu, vyšší produktivitu zaměstnanců, menší rizika a úspory nákladů na infrastrukturu. Privátní cloud navíc umožňuje lepší využití zdrojů, přizpůsobení aktuálním potřebám a kratší dobu reakce na požadavky, avšak zároveň lepší kontrolu a vyšší bezpečnost vyhrazených zdrojů.

příloha_ovladnete_sva_data

Úrovně využití cloudu

Studie IDC stanoví pět úrovní pokročilosti práce s cloudem: ad hoc, příležitostná, opakovatelná, řízená a optimalizovaná. Firmy, které přejdou od základní úrovně, tedy ad hoc, na nejvyšší – optimalizovanou – získají výrazné výhody, mimo jiné to sjou nárůst výnosů o 10,4%, snížení nákladů na IT o 77%, zkrácení doby nutné k poskytnutí IT služeb a aplikací o 99% a také zlepšení schopnosti IT oddělení dodržet garantovanou úroveň služeb (SLA) o 72%.

Byl pro vás článek přínosný?