Hlavní navigace

Vědci vyvíjejí hořčíkové baterie, jsou bezpečnější

4. 12. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: (c) Rawpixel.com - Fotolia.com
Efektivní ukládání energie je jedním ze zásadních problémů, které brzdí projekty obnovitelné energie ve velkém měřítku.

V osobnějším měřítku se pak jedná o důvod, proč musíme svoje telefony nabíjet víceméně denně. Současné baterie totiž musejí být nabíjeny poměrně opatrně, neboť jejich interní komponenty jsou hořlavé, jak jsme se ostatně přesvědčili u nechvalně proslulého phabletu Note 7 od Samsungu.

Vědci z amerického Sdíleného centra pro výzkum ukládání energie hledají lepší řešení – a v poslední době dosáhli poměrně průlomových výsledků.

Jejich výzkum se zaměřuje na baterie na bázi hořčíku, nikoliv na tradiční, lithio-ionové řešení. Předběžná zjištění ukazují, že tyto baterie typu „Magnesium Intercalation System" jsou bezpečnější a mají vyšší hustotu energie než lithium.

Vědci z laboratoře v Berkeley, kteří průzkum realizují, pokládají za zásadní rozlišovací faktor způsob, jakým se chová elektrolyt. Tradiční baterie používají pro přenos náboje z anody na katodu elektrolyt kapalný. Pokud se poškodí vnější obal nebo se baterie přebije, může se takový elektrolyt přehřát a začít hořet.

Když tým vědců navrhoval hořčíkovou baterii, nedokázal najít existující kompatibilní vysoce výkonný elektrolyt, a tak prostě vytvořil svůj vlastní.

příloha_ovladnete_sva_data

Nový elektrolyt v pevném skupenství je vytvořen z hořčíkovo-skandio-selenidového spinelu a umožňuje, aby se iony hořčíku pohybovaly v rámci baterie „bezprecedentní rychlostí.“ Na řešení spolupracovaly i týmy z MIT a Národní laboratoře v Argonne.

Zdroj: Techspot.com

Byl pro vás článek přínosný?