Hlavní navigace

Vaše podnikové aplikace na mobilních zařízeních

11. 1. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: © TAlex - Fotolia.com
Okamžitá dostupnost informací, flexibilita a mobilita jsou třemi klíčovými parametry, které budou čím dál tím více rozhodovat o vašem úspěchu.

 S podnikovými portály se v dnešní době setkáváme běžně ve všech vertikálách a institucích různých velikostí. Kromě externího nasazení jako marketingový a servisní nástroj pro zákazníky se stává podnikový portál platformou pro spolupráci zaměstnanců a zároveň klíčovým místem pro přístup k podnikovým aplikacím a obecně k veškerým informacím.

Prudký rozvoj mobilních technologií, především v posledních dvou letech, způsobil, že chytré telefony a tablety jsou dostupné prakticky komukoliv a disponují výkonem, který je použitelný pro jakékoliv komerční použití. Na tuto situaci je potřeba zareagovat a nabídnout svým zákazníkům, obchodním partnerům či zaměstnancům prostředí, které bude tyto potřeby podporovat a nabídne uživatelské rozhraní, jež usnadní a zefektivní práci a zvýší produktivitu.

Více než módní doplněk

Proč jsou doposud v podnikové sféře chytré telefony a tablety zastoupeny spíše jako módní doplňky a méně jako plnohodnotné pracovní nástroje?

Důvodů, proč tomu tak je, může být více, ale asi tím nejhlavnějším je problém reálně použitelných plnohodnotných aplikací. Stále přetrvává trend, kdy nativní mobilní aplikace je jen doplňkem plnohodnotné webové aplikace. Jistě můžete namítnout, mám aplikaci na poštu, mám tam kontakty, případně k tomuto a tomuto SW máme i mobilní přístup. Není třeba rozvádět, jaká je efektivita, když na polovinu věcí budu mít množství nativních aplikací (hotové aplikace připravené k instalaci) v mobilu a na druhou polovinu, když ji potřebuji, si pouštím notebook a startuji VPN, pokud aktuálně nejsem ve vnitřní síti. Nebo můžu mít celé řešení v cloudu a vyřeším rovinu dostupnosti, ale ne už samotných mobilních aplikací a jejich platformy.

Elegantní řešení

Celou otázku zpřístupnění podnikových aplikací lze řešit velmi jednoduše a koncepčně. Data a obsah poskytovaný jednotlivými systémy lze agregovat na jednom místě, ideálně v podnikovém portálu, a tam s nimi pracovat, případně také spolupracovat na dalším rozvoji obsahu. Nepřidáváme další systém do mozaiky, ale podstatně zjednodušíme práci uživatelům. Vědomí, že na jednom místě máme vše potřebné, je prvním krokem pro úspěšné zavedení mobilních technologií.

Co musí vzápětí následovat, je příprava obsahu ve tvaru, který je použitelný pro mobilní zařízení. Cesta, kdy budou na vše připraveny nativní aplikace, které budou nainstalované všem uživatelům, se nestane průchozí především z pohledu možnosti tvorby změn, ceny a ani pohodlí uživatelů. Naštěstí i na to existuje elegantní řešení v podobě HTML5. HTML5 navíc může v případě byznys požadavku využívat též nativní prostředky mobilní platformy (například fotoaparát).

Velkou výhodou portálu je skutečnost, že obsah může připravit i netechnický uživatel, a to ve  kvalitě, která bude zcela použitelná pro mobilní zařízení. Druhou zásadní výhodou je možnost integrace aplikací, na které je uživatel zvyklý, i možnost spolupráce. Poslední jmenovaná skutečnost má obrovský vliv na efektivitu. Pokud uživatel dokáže informace rychle najít, komunikovat o nich, agregovat s dalšími informacemi, sdílet výstupy, a to vše pomocí mobilních zařízení, bude jeho efektivita podpořená odkudkoliv, ne jen v prostředí kanceláře.

Opravdu to bude fungovat

Portály vhodné pro nasazení v podnikové sféře jsou běžně dostupné, disponují podporou mobilních zařízení, stejně tak lze využít HTML5. Je možné zmínit např. IBM WebSphere Portal nebo Liferay, který je zastoupen jak komunitní open source variantou, tak i ve verzi enterprise. Subjekty, které disponují kvalitní znalostí jak portálových, tak i front-endových technologií a dovedou vám nejen poradit, ale tyto aplikace rychle a spolehlivě nasadit, najdete i v České republice. Pak už zbývá jediné: nečekat a vykročit vstříc novým mobilním technologiím.

příloha_ovladnete_sva_data

Budoucnost patří připraveným.

Autor působí jako senior konzultant ve společnosti IBA CZ.

Byl pro vás článek přínosný?