Hlavní navigace

Uživatelé internetu chtějí multimediální aplikace na míru

25. 2. 2010
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Divize Home & Networks Mobility společnosti Motorola zadala k vypracování studii 2010 European Media Engagement Barometer, která ukázala, že zákazníci napříč generacemi požadují další možnosti kontroly a úpravy obsahu multimediálních aplikací na míru.

Studie, které se zúčastnilo 3 500 Evropanů ukazuje, že 87 % spotřebitelů ve Spojeném království pravidelně sdílí obsah mezi jednotlivými zařízeními doma a při cestách venku. Výzkum rovněž naznačuje, že vzhledem k množství dostupných informací, potřebují spotřebitelé větší pomoc při nalézání mediálních obsahů, které považují za důležité pro svůj život, a dále že 69 % Evropanů pociťuje frustraci při prohledávání tolika informací, když chce najít mediální obsah, který je zajímá.

Výzkum společnosti Motorola ukazuje, jakým způsobem využívají Evropané množství zdrojů videa. 70 % spotřebitelů ve Spojeném království sleduje alespoň jednou v týdnu živé televizní vysílání (v porovnání s evropským průměrem 62 %). Ale stále více diváků používá ke sledování jiná média: 52 % sleduje streamovaná internetová videa, 34 % se dívá na starší pořady podle své volby a 29 % si alespoň jednou týdně stáhne video z internetu, což ilustruje fakt, že spotřebitelé si na různých místech vyhledávají obsahy, aby je mohli sledovat kdy a jak sami chtějí. Je zajímavé, že Švédsko je jedinou zemí, kde živé televizní vysílání nekraluje preferencím sledovanosti. Švédští respondenti uváděli, že budou raději sledovat živá/ streamovaná internetová videa (48 %) v porovnání s živým televizním vysíláním (28 %). Spotřebitelé také požadují vyšší kvalitu. 54 % dotázaných britských spotřebitelů by uvítalo větší množství HD programů.

Steve McCaffery, viceprezident divize Motorola Home & Networks Mobility pro EMEA, komentuje výsledky průzkumu: „Náš výzkum ukázal, že vstupujeme do nové éry televizního vysílání, kterou Motorola nazvala Internetovou érou televize. Internet, sociální sítě a smartphony změnili způsob, jakým spotřebitelé všech věkových kategorií přistupují k obsahu médií. Nyní si podmínky určují sami. A vzkaz pro nás jako průmysl zní tak, že musíme pokračovat ve vývoji řešení a služeb, které umožní zákazníkovi tak intuitivní, individuální a interaktivní zážitek, jak to jen bude možné."

 

Mediální obsah šitý na míru jednotlivým komunitám

Více než polovina dotazovaných vykazovala zájem o televizní aplikace, které by dalším způsobem umožnily upravit sledování mediálního obsahu podle jejich požadavků. Zjištění rovněž ukazují, že spotřebitelé se napříč generacemi zapojují do sociálních sítí a rádi by využívali své televizní přístroje pro doporučování programů lidem podobných názorů. Například 45 % mladých lidí (Millenials -generace, která nastoupila do zaměstnání po roce 2000) by rádo pomocí televize doporučovalo pořady rodině, přátelům a kolegům.

Všechny generace se v současné době zapojují do dění na sociálních sítích: Millenials (99 %), Generace X - narození 1965-1978 (99 %) a Baby Boomers - narození po válce (93 %). Při dotazu spotřebitelů napříč generacemi, jaké zařízení by nejraději používali pro přístup k sociálním médiím, 70 % odpovědělo, že televizi, i když v současnosti tvoří hojně využívanou formu přístupu počítač (71 %) a mobilní telefony (84 %). To naznačuje, že propojení komunity uživatele by mohlo pomoci poskytovatelům služeb zmírnit frustraci všech spotřebitelů napříč generacemi způsobenou příliš velkým množstvím mediálních obsahů.

 

Poptávka kdykoliv a kdekoliv

Spotřebitelé po celé Evropě nyní očekávají, že budou mít stejný přístup při pohybu venku jako doma. Nejvíce očekávají mobilitu Španělé (75 %), spotřebitelé ve Spojeném království (69 %) jsou také nad evropským průměrem (61 %). Spotřebitelé ve Spojeném království (87 %) jsou také v současné době více zvyklí na sdílení obsahů mezi jednotlivými zařízeními v porovnání se svými evropskými protějšky (70 %).

Jak lze očekávat, sdílení různých obsahů je nejběžnější mezi evropskými mladými (Millenials – 87 %), avšak příslušníci Generace X (72 %) a Baby Boomers (57 %) také pravidelně sdílejí mediální obsahy. Evropští spotřebitelé sdílejí obsah mezi různými obrazovkami, domácími zařízeními, počítači, konzolemi a televizemi. Nejčastější je sdílení informací mezi počítačem a mobilním telefonem (43 %). Největší poptávka spotřebitelů po tom, jakým způsobem získat přístup z různých zařízení, je ve Španělsku (77 %) a Spojeném království (69 %). To naznačuje, že spotřebitelé chtějí mít větší znalosti, aby mohli lépe kontrolovat způsob prohlížení mediálních obsahů.

 

Vliv stálého připojení

Výzkum ukazuje, že možnost být neustále připojen, přináší do života Evropanů rovnováhu. Osm z deseti spotřebitelů (77 %) souhlasí s tím, že mobilní technologie napomohla k integraci jejich soukromého a profesionálního života, a dvě třetiny (66 %) souhlasí s tím, že jim to pomáhá získat životní rovnováhu. V připojené společnosti to nejsou pouze mladí lidé, kdo podporuje technologický pokrok.

Cloud24

O mladé generaci (Millenials) se tradičně mluví jako o „tech generaci“ a je chápána, jako ta, která má hlavní vliv na technologické nákupy a chování svých rodičů. Studie společnosti Motorola mezi mladými lidmi z roku 2008 ukázala, že 83 % mladých (Millenials) má vliv na rozhodování svých rodičů o koupi televizních služeb. Avšak, jak dokládají zjištění výzkumu Media Engagement Barometer 2010, rodiče ovlivňují technologická rozhodnutí svých dětí stejně často – ne-li častěji – jako jejich děti. Baby boomers ovlivňují nákupy technologií v případě 33 % a Generace X v případě 39 %.

S. McCaffery jen dodává: „Jsou pryč doby, kdy jedna obrazovka zajišťovala mediální obsah pro celou rodinu. Nyní se máma dívá na televizi, táta si prohlíží fotbalové výsledky na telefonu a nejstarší syn si pouští hudební klipy na svém laptopu. Skóre je vyrovnané – každý, bez ohledu na věk, očekává, že si bude užívat mediální obsah, jak a kdy se mu zachce. Pokud jde o vyhledávání nové technologie a sdílení mediálního obsahu, tato studie ukazuje, že nyní mají vliv všechny generace.“

Byl pro vás článek přínosný?