Hlavní navigace

Turingovu cenu za rok 2013 získal Leslie Lamport

19. 3. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: research.microsoft.com
Ocenění, které se také občas nazývá jako „Nobelova cena za počítače“, získal tvůrce LaTexu a guru distribuovaného computigu.

Vítězem letošního ročníku prestižní Turingovy ceny se stal Leslie Lamport, vedoucí výzkumu ve společnosti Microsoft. Cenu uděluje sdružení Association for Computing Machinery (ACM) a Lamport ji získal především za přínos v oblasti distribuovaných výpočetních systémů. Jeho algoritmy, modely a verifikační systémy přispěly k tomu, jak vypadá dnešní situace na poli distribuovaných systémů, včetně tak často skloňovaných cloudů.

Při vyhlášení ceny zdůraznil prezident ACM Vint Cerf, že Lamport je odborník na aplikovanou matematiku, který má mimořádný cit pro to, jak aplikovat matematické nástroje na důležité praktické problémy. Podle něj je to právě Lamport, jehož práce posunuly verifikační algoritmy z oblasti matematické teorie do světa praktických aplikací.

Mezi nejznámější práce Leslieho Lamporta patří problém selhání byzatnských generálů. Ten popisuje situaci byzantského vojska, které je rozmístěno mimo území nepřítele v samostatných posádkách a generálové jednotlivých posádek spolu mohou komunikovat pouze pomocí kurýrů. Mezi kurýry ovšem mohou být zrádci, kteří podávají chybné zprávy. Cílem práce bylo nalézt algoritmus, který zabezpečí, že vojsko jako celek nepřijme chybné rozhodnutí, pokud je mezi kurýry malý počet zrádců. Tedy problém spolehlivosti distribuovaného systému, který je odkázán na komunikační systém s určitou chybovostí při přenosu informací.

Lamport je znám také jak tvůrce publikačního systému LaTex, hojně používaného v open source komunitě, nebo jazyka TLA+ (temporal logic language). Lamport pracuje v Microsoftu  od roku 2001, předtím pracoval u společností SRI International a Digital Equipment (Compaq).

Turigova cena je spojena s částkou 250 000 USD, kterou dotují společnosti Intel a Google.

Zdroj: IDG News Service

příloha_ovladnete_sva_data

Čtěte také:
→ Jak zastavit cloudový převrat
Joe Baguley vysvětluje, proč nejsou neoficiální IT výdaje takovou hrozbou, jak si mnoho CIO myslí?
→ Průkopníci informačního věku: Alan Turing
Bývá označován za „otce moderní informatiky“. Zcela právem. Publikoval základní myšlenky o moderní počítačové architektuře a založil teorii algoritmů, jeden z pilířů počítačových věd. Měl zásadní podíl na rozlomení německé šifry Enigma.

G+

Byl pro vás článek přínosný?