Hlavní navigace

Turbulence na trhu ERP: Co znamenají pro vaši společnost?

14. 5. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Fotolia.com
Trend, který lze vysledovat u společností zabývajících se vývojem ERP systémů, je jednoznačný – v posledních letech jsme svědky stále častějšího slučování podniků a narůstajícího počtu akvizic.

Rok 2011 byl na trhu ERP systémů velmi akční – když už ne jinak, tak z pohledu slučování a akvizic jistě. Dvě významné společnosti, Epicor a Activant, byly v dubnu zakoupeny soukromým fondem, který se je rozhodl sloučit. Další z globálně významných výrobců, Infor, provedl v loňském roce akvizici společnosti Lawson za částku kolem 1,8 miliardy amerických dolarů. Firma Constellation Software si podle Reuters najala skupinu odborníků, aby prozkoumala další perspektivy strategického rozvoje, a to včetně možného prodeje.

Jaký vliv mohou mít tyto změny na život CIO a manažerů IT oddělení, kteří nechtějí nic jiného než udržet ERP systémy ve svých organizacích v provozu?

„Na první pohled by se mohlo zdát, že aktuální změny nebudou mít na dodavatele vašeho ERP řešení žádný vliv – i přesto byste však měli zůstat ve střehu a důkladně pohyby na trhu sledovat, protože vás mohou v blízké budoucnosti zasáhnout rychleji, než si dnes dokážete představit,“ říká analytik Albert Pang, ředitel společnosti Apps Run TheWorldResearch. Ke změnám a akvizicím navíc dochází i na lokálních trzích, jako je ten český – týkají se ale častěji spíše partnerů. Jako příklad lze uvést loňské pohlcení českobudějovické společnosti IT systems firmou Infinity.

Na svém blogu Pang v průběhu roku 2011 uveřejnil článek s názvem „Next Great Top 10 ERP VendorLineup“, kde naznačuje možnou budoucí desítku nejvýznamnějších globálních dodavatelů ERP systémů. Podle Pangova průzkumu patří aktuálně SAP přibližně 19procentní podíl trhu s ERP systémy (celkovou velikost trhu odhadl na 33,6 miliardy dolarů), zatímco Oracle drží přibližně 11 procent pomyslného koláče. Další hráči jako Sage, Infor/Lawson a Microsoft mají podle něj podobnou pozici s tržním podílem kolem 4 procent.

„Momentální otřesy na trhu však budou do značné míry ovlivňovat nejen dodavatele, ale i uživatele ERP,“ říká Pang a dodává: „Bylo by předčasné si myslet, že Oracle a SAP dlouhodobě udrží svou existující dominanci na trhu, protože dnes ERP systémy procházejí velkými změnami.“

Jak by tedy nově rozdané karty mohly vypadat v blízké budoucnosti? „Microsoft bude chtít pohltit některou z podobně velkých konkurenčních společností, aby dokázal vdechnout nový život svým vlastním produktům,“ říká Albert Pang. „Také Infor má dnes velmi agresivní strategickou vizi a management. Na jejich kroky jen mírně v závětří čekají Constellation, Sage a Epicor/Activant.“

Pokud se podíváme na situaci v České republice, zjistíme, že se od té globální výrazně liší. Společným jmenovatelem může být výrazný podíl SAP, který podle aktuální výroční analýzy Lubomíra Karpeckého dosahuje hodnoty 27,2 %. S velkým odstupem druhý je Microsoft s tržním podílem 6,7?%, těsně následován AssecoSolutions s 6,4?%. Čtvrtá pozice náleží Inforu (5?%) a páté místo obsadil Oracle. Nad hranici 2 % se vytáhly ještě Ortex (2,8?%) a QAD (2,4 %), nemalých 39,6?% trhu patří drobným dodavatelům. Vlastní řešení vyvinuté na zakázku používalo v rámci sledovaného vzorku firem 5,2?% subjektů.

Pohlížejte na ERP strategicky

Abyste zabezpečili svou strategii v oblasti ERP a ponechali si prostor pro případné změny, doporučuje analytik Albert Pang přijmout následující opatření:

1. Nespouštějte oči z nabídky alternativních producentů ERP řešení, protože se může snadno stát, že váš aktuální dodavatel bude pohlcen jinou společností a následně můžete jako úderem blesku čelit situaci, kdy se začnete obávat o budoucnost produktů, které dnes používáte.

2. Vytvořte si seznam tří dodavatelů, kteří by v případě potřeby byli schopni splnit požadavky vaší společnosti. Ty se mohou samozřejmě lišit podle toho, zda vaše organizace působí pouze na jediném trhu nebo zda například prostřednictvím dceřiných subjektů participuje v mnoha zemích světa.

3. Zaměřte se také na některé méně známé dodavatele v oblasti ERP, protože mohou být někdy lepší volbou, zejména pak v situaci, kdy požadujete některé specifické vlastnosti, jako je třeba podpora některých jazyků nebo zvládnutí určitých lokálních právních specifik. „Pokud například spolupracujete s regionem Latinské Ameriky, kde se hovoří většinou španělsky, může být vhodnou volbou produkt TOTVS, neboť je pro dané prostředí plně lokalizovaný.

příloha_ovladnete_sva_data

4. Sledujte, co vámi předvybraní dodavatelé ERP podnikají v oblasti cloudu – přestože to dnes nemusí být na pořadu dne, může vám to následně pomoci s tvorbou plánů pro dlouhodobější horizont zajištění funkčnosti ERP. „Společnosti by cloud měly sledovat, protože toto prostředí může přinést výhody v podobě snížení nákladů na údržbu a zvýšení efektivity IT oddělení,“ podotýká Pang.

5. Spolu s tím, jak se trh ERP konsoliduje, buďte připraveni vyhodnocovat, zda váš dodavatel zvládne v blízkém horizontu zajišťovat služby, které od něj očekáváte, za ceny, které jste ochotni zaplatit. „V průběhu následujících let budeme svědky dalších a dalších akvizic, zejména pak na trzích, jako jsou Čína, Indie nebo pobaltské státy. Následně bude trvat dalších 12 až 24 měsíců, než se zvířený prach znovu usadí.

Byl pro vás článek přínosný?