Hlavní navigace

TQ test: zkouška dovedností ve využívání digitálních technologií

16. 7. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: blog.o2.cz
Známkou dobře, tedy za tři, by ohodnotila většina Čechů své znalosti a dovednosti týkající se využívání digitálních technologií. Samoobslužný test technologického kvocientu (TQ) by to mohl změnit.

Za projektem TQ test (www.tqtest.cz) stoji mobilní operátor O2, vlastní otázky použité v testu pak byly navrženy ve spolupráci s Českou společností pro kybernetiku a informatiku, pracovní skupinou ECDL-CZ, která je garantem kvality mezinárodního konceptu digitální gramotnosti ECDL v ČR. Po vyplnění testu se každý účastník dozví nejen hodnotu svého technologického kvocientu, ale získá i diplom se slovním hodnocením. V něm bude na základě jeho odpovědí popsáno, jak si vede při využívání digitálních technologií, zda s nimi umí efektivně pracovat, a pro jaké zaměstnání jsou jeho dosažené výsledky vhodné. Diplom pak mohou účastníci testu sdílet na sociálních sítích, a porovnávat se tak s ostatními lidmi. TQ test bude srovnávat i digitální úroveň jednotlivých krajů ČR.

Do projektu se zapojila také největší česká internetová společnost Seznam.cz, která se dlouhodobě zabývá analýzou chování lidí v digitálním prostředí. „Je zajímavé sledovat, jak se názor lidí na ovládání digitálních technologií liší s úrovní jejich reálné dovednosti. Ačkoli nedávný výzkum týkající se využívání mobilních zařízení našich uživatelů odpovídal reálně naměřeným datům, při techničtějších otázkách se názor uživatelů a skutečnost často rozcházejí,“ říká Michal Buzek, vedoucí analytického oddělení v Seznam.cz.

„Z našich průzkumů například vyplývá, že chytrý telefon vlastní 44 % obyvatel České republiky, mobilní internetové připojení má ale už jen 64 % těchto uživatelů. Přitom největší výhodou chytrých telefonů je právě jejich neustálé připojení k internetu, bez kterého mohou plnit pouze minimum svých funkcí,“ vysvětluje Martin Žabka, manažer pro komunikaci a firemní odpovědnost O2 Czech Republic, co vedlo operátora ke spuštění testu. Že jedním z cílů je motivovat veřejnost k vyššímu využívání mobilních datových tarifů, ukazuje i otázka z praktického využívání mobilních technologií. Zde v modelové situaci patrně nejvyšší skóre lze dosáhnout ve variantě odpovědi, která předpokládá mobilní připojení k internetu. Pokud ale patříte k těm 36% uživatelů smartphonů, kteří nemají mobilní připojení a nemohou tedy „využít mobilních technologií naplno“, nevěšte hlavu. Možná máte během dne tolik příležitostí připojit se k internetu přes Wi-Fi, že se vám koupit si další připojení zatím nevyplatí. Nebo se třeba nechcete dostat do situace, že si vaše okolí zvykne na to, že každý mail dostanete okamžitě do telefonu a že na něj budete vždy bezodkladně reagovat.

Spuštění TQ testu předcházel rozsáhlý telefonický průzkum na reprezentativním vzorku 1000 občanů ČR týkající se technologické gramotnosti, který zpracovala agentura Stem/Mark. Společnost Seznam.cz doplnila výsledky průzkumu ještě o vlastní data získaná v on-line dotazníku prostřednictvím Seznam.cz Výzkumníka. Ta jsou zaměřená pouze na internetovou populaci. Tyto výsledky byly porovnány s reálnými zjištěními ECDL.

Zajímavý je výsledek, jak si stojí digitální gramotnost Čechů. Výsledky nejsou špatné, i když se jedná jen o lidi, kteří absolvovali zmíněný test ECDL.


Digitální znalosti osob, které absolvovaly zkoušky ECDL v ČR

Všeobecně ale platí, že lidé své skutečné znalosti využití IT přeceňují. Třeba v sousedním Rakousku jen 5% tázaných osob připustilo, že jejich znalosti jsou špatné nebo velmi špatné. Absolvovaný test pak ukázal, že nevyhovující znalosti jich má 75%.

příloha_ovladnete_sva_data

Čtěte také:
→ O2 zavádí mobilní „strojové“ tarify Machine
Už dávno si netelefonují jen dvě živé bytosti mezi sebou a operátoři na to reagují novými tarify. Mohou sloužit třeba k ovládání zařízení v domácnosti.
→ Univerzita po internetu
E-learning ve všech svých podobách má stále rostoucí význam ve firemním i osobním vzdělávání. Mnoho hodnotných zdrojů je navíc na internetu k dispozici zcela zdarma.

G+

Byl pro vás článek přínosný?