Hlavní navigace

Tkví ve Windows Phone 8 tajemství většího úspěchu Windows? (1.)

15. 11. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: microsoft.com
Windows 8 a Windows Phone 8 mají společné více než jen jedno číslo. Stačí se podívat na tyto dva operační systémy a můžete říct, že Microsoft chce sjednotit zařízení s Windows Phone, tablety a počítače s Windows 8 a herní konzoli Xbox.

Jak jsou ale sjednoceny systémy Windows 8 a WP8? Jedná se v případě vize Microsoftu v podobě „tří obrazovek“ o velký krok, nebo je velký ekosystém Windows stále prázdným slibem? Podívejme se, jak jsou Windows 8 – potažmo Windows RT a Windows Phone 8 provázány, a co při používání obou můžete očekávat.

Dvoje Windows, jeden vzhled

V rámci svého pokusu o nové vymezení sebe sama vytvořila společnost Microsoft nový vizuální styl napříč svými produkty - ten obsahuje minimalistické ostré hrany, plné barvy, jednobarevné ikony a opakované použití jednotného stylového fontu. Jak Windows 8, tak WP 8 uplatňují tento moderní vzhled (dříve známý jako Metro) nejvýrazněji prostřednictvím dlaždic (live tiles) na svých domácích obrazovkách.

Skrze tyto dlaždice se můžete zběžně koukat na fotografie, textové zprávy, počty nepřečtených e-mailů, předpovědi počasí a další informace, aniž byste otevírali příslušné aplikace.

V obou operačních systémech můžete přizpůsobit vaši startovací obrazovku „připichováním“ aplikačních dlaždic a změnou jejich velikosti, a také se rozhodnout, které z těchto dlaždic by měly být aktualizovány novými informacemi. Společné vzhledové elementy jsou pro uživatele Windows 8 a WP8 výhodou.

Konzistence je významným plusem ekosystému Microsoftu, neboť by přijetí systému Windows 8 mělo být automatické (společně s koupí nového počítače dostanete nový systém). Zákazníci se tak seznámí s novým uživatelským rozhraním a aplikacemi ve Windows Store, a možná si v tom procesu lépe zvyknou i na mobilní verzi systému.

Windows Phone 8Data v cloudu SkyDrive

Podobnosti rozhraní jsou však pouze povrchním poutem desktopového a mobilního systému. Lepidlem, které tyto systémy drží pohromadě, je SkyDrive. Služba online úložiště je propojena s oběma, takže jejich uživatelé mohou sdílet své fotografie, videa a dokumenty napříč zařízeními.

Windows Phone 8 může fotky a videa do SkyDrive nahrávat automaticky a v plném rozlišení. Přestože automatizace není pro SkyDrive nová, byla dříve ukryta v rámci menu a neumožňovala nahrávání v plném rozlišení.

Takové soubory médií jsou pak ve Windows 8 automaticky dostupné pro použití v jakékoliv aplikaci Windows 8 Store. Budete-li tedy chtít třeba editovat fotku, kterou jste pořídili vaším telefonem, umožní vám systém automaticky zvolit soubor ze SkyDrive na stejné úrovni, jako byste volili soubor z loálního disku. Samozřejmostí je synchronizace SkyDrive mezi Windows 8 a WP 8.

SkyDrive hraje významnou roli i v aplikacích řady Office. Ve chvíli, kdy dokumenty této řady uložíte na SkyDrive, objeví se automaticky v aplikaci Office ve WP8 v seznamu posledních dokumentů. Uživatelé Outlooku zase uvidí dokumenty, které jim přišly e-mailem. V OneNote se do SkyDrive automaticky synchronizují všechny poznámky, takže je máte aktualizované na všech svých zařízeních.

příloha_ovladnete_sva_data

Samozřejmě, že Office nejsou pouze doménou Windows – jsou dostupné pro Mac, a dle dosud neověřených informací se chystá i jejich verze pro iOS a Android. Nicméně ve WP8 a tabletech se systémem RT jsou již předinstalovány, takže jsou s platformami Microsoftu spjaty více než s čímkoliv jiným. Verze Office pro WP8 je překvapivě výkonný nástroj pro rychlé prohlížení dokumentů, přidáván anotací a dokonce lehké editace ve Wordu a Excelu.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?