Hlavní navigace

Téměř polovina absolventů VŠ má chuť podnikat

29. 4. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Po vysoké škole chce 46 % studentů začít s pondikáním. Podle vlastních vyjádřením jim v tom však může zabránit nedostatek finančních prostředků a zkušeností. To je také důvodem, proč okolo 84 % z nich raději při studiu pracuje v rámci hlavního nebo vedlejšího úvazku či brigády.

Podle průzkumu Institutu rozvoje podnikání (IDE) pracuje při studiu 72 % vysokoškolských studentů, jen 16 % z nich však podniká. Nejvíce studentů, 36 %, pracuje v rámci brigád, 29 % pracuje v rámci vedlejšího úvazku a 12 % dokonce v rámci hlavního pracovního poměru. Zajímavostí je, že jen 46 % studentů pracuje v oboru, který studuje. Nejčastěji jde o služby, finance a informační technologie.

Podle studentů je pro ně v práci nejdůležitější její náplň. Uvedlo to 44 % studentů. Výše platu je nejdůležitější pro 22 % studentů, 14 % zajímá hlavně pracovní prostředí a firemní kultura. Možnosti dalšího profesního růstu uvedlo jako nejdůležitější kritérium 11 % studentů.

Výsledky průzkumu ukázaly, že i menší firmy si mohou dovolit vysokoškolsky vzdělané zaměstnance, protože je mohou namísto tučné výplaty lákat i na zajímavou pracovní náplň, která může být spojená s většími řídícími pravomocemi i odpovědností. I to je příznivá zpráva pro další rozvoj podnikání v Česku," řekl Miroslav Křížek, ředitel Institutu rozvoje podnikání (IDE).

Přestože podle průzkumu nyní podniká jen 16 % pracujících studentů, což představuje přibližně 11 % všech oslovených studentů, po škole chce podnikat celých 46 % všech respondentů. Třetina z nich má již dokonce připraven podnikatelský záměr, nejčastěji ve službách, on-line obchodování, informačních technologiích, maloobchodu nebo gastronomii.

Ze studentů, kteří chtějí podnikat, si 41 % myslí, že je bude v začátcích nejvíce omezovat nedostatek finančních prostředků. Okolo 27 % si plánuje půjčit od rodiny, 19 % od banky a 16 % bude hledat investora. Zkušenosti budou chybět 33 % a 7 % si myslí, že jim budou v podnikání bránit bariéry vstupu do zvoleného odvětví.

Při zahájení podnikání by 21 % studentů ocenilo pomoc při zajišťování finančních prostředků, 20 % odbornou pomoc, 19 % by chtělo poradit se záležitostmi týkajícími se práva, daní či účetnictví a 17 % by podle jejich vyjádření pomohly konzultace k projektu a mentoring.

příloha_ovladnete_sva_data

Polovina studentů si myslí, že stát nedostatečně podporuje podnikatele. Za překážky podnikání považuje 28 procent studentů nejistotu prostředí v České republice, 21 % vadí již samotný stav podnikatelského prostředí, 20  % vidí bariéry v legislativě a 8 % v časové náročnosti. Okolo 54 % studentů si myslí, že by měl stát snížit byrokracii.

Průzkum Institutu rozvoje podnikání (IDE) zaměřený na podnikání a práci při studie proběhl v dubnu 2009 formou tištěného dotazníku distribuovaného na VŠE v Praze a elektronického dotazníku zaslaného na ostatní vysoké školy. Zúčastnilo se ho celkem 382 vysokoškolských studentů, kteří byli nejčastěji ve věku 19 až 26 let. Okolo 44 % z nich studovalo první ročník, 29 % čtvrtý ročník, 13 % pátý ročník, 7 % třetí ročník a 6 % druhý ročník. Mužů bylo 55 % a žen 45 %. Prezenční formou studovalo 96 % všech oslovených studentů, zbytek studoval distanční nebo kombinovanou formou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku