Hlavní navigace

SwiftKey: prediktivní klávesnice prozrazuje e-maily jiných uživatelů

2. 8. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: swiftkey.com
Oblíbená klávesnicová aplikace SwiftKey má bezpečnostní trhlinu. Výrobce musel vypnout některé funkce i cloudovou synchronizaci a pracuje na opravě problému.

Někteří uživatelé populární chytré klávesnice SwiftKey pro mobilní zařízení si stěžovali, že jim prediktivní nabídka zobrazuje podivné výrazy – včetně e-mailů zcela neznámých osob a slova v cizích jazycích, která nikdy nepoužili.

Problém může souviset se způsobem, jakým SwiftKey shromažďuje údaje o slovech a frázích, které uživatel píše. Jeho zvyklosti jsou analyzovány a využívány k predikci dalšího textu, včetně e-mailových adres, které zadává – jenomže v tomto případě nejspíše dochází ke sdílení těchto predikcí s dalšími uživateli.

Výrobce po stížnostech vypnul cloudovou synchronizaci, která umožňovala sdílení údajů pro predikce mezi aplikacemi SwiftKey na různých zařízeních stejného uživatele. Zároveň pracuje na odstranění problému s prozrazováním e-mailů jiných osob - predikce adres tak nejspíš z aplikace zcela zmizí.

Společnost Microsoft, která aplikaci letos koupila, neoznámila, kdy bude funkce cloudové synchronizace opět k dispozici.

příloha_ovladnete_sva_data

SwiftKey však ujišťuje, že neshromažďuje žádná zadávaná hesla ani údaje platebních karet.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?