Hlavní navigace

Surface s Windows 8 Pro: co stále nevíme

3. 12. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: pcworld.com
Microsoft minulý týden zodpověděl některé otázky ohledně svého tabletu Surface s Windows 8 Pro, nicméně vynechal o tomto zařízení, které by se mělo začít prodávat v lednu, několik zásadních detailů.

Víme, že Surface Pro bude dostupný s 64GB nebo 128GB velkým úložištěm. Také víme, že bude disponovat procesorem Ivy Bridge Core i5, 10,6palcovým displejem s rozlišením 1 920 x 1 080, 4 GB RAM, přední a zadní kamerou, USB 3.0 slotem, slotem na microSDXC karty, miniDisplayPortem, podporou 802.11a/b/g/n Wi-Fi a technologie Bluetooth 4.0 a samozřejmě profesionální verzí operačního systému Windows 8.

S vaším Surface Pro získáte v ceně digitální pero, ale externí klávesnici, jako je Touch Cover nebo Type Cover, si budete muset pořídit zvlášť (tak to funguje i u Surface RT). Novému tabletu také chybí GPS a mobilní konektivita.

Pokud vám nevadí cena (v USA 900, respektive 1 000 dolarů podle velikosti úložiště), vypadá Surface Pro jako docela zajímavý tablet. Zůstává však několik nezodpovězených otázek.

Surface Pro MicrosoftKdy se začne prodávat?

Microsoft zatím pouze oznámil, že jeho Surface Pro bude dostupný v lednu 2013. Není jasné, jestli společnost plánuje přijímat objednávky dopředu v předprodejním období, které by bylo vhodné umístit do vánočních svátků.

Kdy se bude dodávat?

Druhá otázka, kdy Microsoft plánuje dodat Surface Pro do rukou platících zákazníků, je úzce spojena s tou první. To, že si nový tablet budete moci objednat v lednu, ještě nutně neznamená, že se začne dodávat ihned.

Protože se očekává, že Microsoft vypustí Surface Pro podobným způsobem jako Surface RT, je pravděpodobně opodstatněné očekávat, že se nový tablet začne dodávat ihned. Není tu však žádná záruka.

Jaký procesor?

Víme, že Surface Pro poběží na procesoru Intel „Ivy Bridge“ Core i5, ale nevíme, jaký přesný model bude používat a jaká bude jeho taktovací frekvence.

Jak velké úložiště opravdu získáte?

Jak již bylo řečeno výše, budou Tablety Surface Pro dodávány s úložišti o velikostech 64 nebo 128 GB, ovšem neočekávejte, že budete moci využívat prostor byť jen blížící se těmto hodnotám pro ukládání osobních souborů a jiných dat.

Odpovědi na nejčastější dotazy (FAQ) na stránkách Microsoftu nespecifikují reálnou velikost úložiště dostupnou na Surface Pro. Nicméně společnost varuje ve specifikacích svého nového tabletu, že „systémový software využívá významný prostor úložiště“.

A Microsoft toto tvrzení opravdu myslí vážně. Například 32GB Surface RT poskytuje uživatelům pouze 16 GB reálného ukládacího prostoru; 64GB model zase pro vaše soubory poskytuje pouze 45 GB místa. Dobrou zprávou je, že Surface Pro přichází se slotem na microSDXC kartu a bude podporovat až 64 GB vyjímatelného úložiště. MicroSDXC kartu pořídíte u nás už za 1 500,- Kč, což není – v porovnání s cenou tabletu – už taková hrůza.

Jak špatná je životnost baterie?

Když Microsoft tvrdil, že je Surface Pro počítač, nežertoval. Sociálně-marketingový tým Surface nedávno oznámil několika zákazníkům přes Twitter, že Surface Pro bude mít asi poloviční životnost baterie v porovnání se Surface RT. To by posunulo odhad životnosti baterie ze strany Microsoftu na asi 4,5 až 5 hodin. PCWorld.com nedávno spočítal, že průměrná životnost baterií ultrabooků je více než šest hodin. Proto je slíbený čas fungování baterie Surface Pro na jedno nabití celkem zklamáním.

příloha_ovladnete_sva_data

Ještě více znepokojující je, že nezávislé testování často odhalí, že reálná životnost baterie bývá oproti tvrzení výrobce nižší. Z toho vychází, že by možná bylo lepší počkat s koupí Surface Pro na recenze, které obsahují testy baterie.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?