Hlavní navigace

Spolupráce Apple - IBM představuje nové kolo boje o mobilní segment

16. 7. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: archiv redakce
Exkluzivní spolupráce obou firem může přinést zjednodušení implementace a správy mobility uživatelů ve velkých podnicích. Obávat by se měli Google i Microsoft.

Bývalí soupeři na poli počítačů pro osobní produktivitu spojují síly v boji o mobilní uživatele. Podle dohody obou firem IBM zajistí vývoj řady nových aplikací pro podniky, které poběží na operačním systému iOS od Applu. Ty budou mířit do segmentů koncového prodeje, zdravotnictví nebo třeba dopravy. IBM také zajiostí specifické cloudové služby pro iOS, které budou zahrnovat nástroje pro bezpečnost, provozní analytiku a správu zařízení. Současně bude IBM nabízet hardware Applu, tedy iPhony a iPady, svým zákazníkům. Za technickou podporu těchto zařízení pak bude zodpovědný Apple, který se zavázal vytvořit nové produkty podpory pro korporátní zákazníky.

Apple a IBM se tedy pustili společně do boje o mobilní trh, přičemž opakovaně zdůraznili exkluzivitu spolupráce. Podle mluvčí firmy IBM padla volba na Apple právě z důvodu, že podle IBM se jedná o nejlepší mobilní zařízení, která jsou na trhu k dispozici.

Spolupráce obou velkých firem patrně přinese i změnu toho, jak se na uživatele mobilních zařízení Applu nahlíží v IT odděleních firem. iPhony i iPady se ve velkých podnicích (a hlavně v jejich managementu) používají velmi běžně. Ovšem často se na ně pohlíželo jako na extrabuřty, které IT oddělením komplikují práci. Vstup IBM do segmentu aplikací pro iOS může zlepšit jak postavení uživatelů mobilních zařízení Apple, tak i může zjednodušit práci IT oddělením, které mají na starosti správu a bezpečnost mobilních přístrojů.

Dohoda je více-méně překvapením, protože Apple zatím fungoval spíše jako vlk samotář, který se úzkých aliancí nepouští. Skeptici zase připomínají, že IBM již řadu strategických spojenectví ve stejné oblasti učinila - konkrétně se společnostmi Palm a BlackBerry - a to bez podstatného a především trvalého efektu.

V každém případě se jedná o krok, který může postihnout dva další konkurenty v mobilním segmentu: Google a Microsoft. Oba mají o čem přemýšlet.

Zdroj: IDG News Service

příloha_ovladnete_sva_data

Čtěte také:
→ Zaměstnanci chtějí používat vlastní přístroje – dovolte jim to
Klasická stolní PC jsou pomalu vytlačována notebooky, tablety, smartphony a dalšími mobilnějšími „novotami“ ve světě informačních a komunikačních technologií. Vývoj zastavíme asi jen těžko, můžeme jej však využít k našemu prospěchu…
→ IBM se stala softwarovou trojkou - z druhého místa ji sesadil Oracle
Microsoft zůstává globální softwarovou jedničkou. Tak alespoň zní závěr analytické agentury Gartner.

G+

Byl pro vás článek přínosný?