Hlavní navigace

Skype demonstroval strojový překlad mluvené řeči

28. 5. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Microsoft demonstruje překlad hlasové komunikace ve Skypu (Microsoft Blog)
Zatím sice bez velkého humbuku, ale zřejmě dosti intenzivně a dlouhodobě se Microsoft věnuje strojovému překladu a rozpoznávání řeči. Obojí již naostro vyzkoušel ve Skypu.

Microsoft na vývojářské konferenci Code Conference v kalifornském Palo Alto předvedl živě technologii, kterou si uživatelé Windows 8 budou moci osahat již letos. Rozhovor, který byl veden anglicko-německy mezi šéfem projektu Skype Gurdeepem Pallem a Dianou Heinrichsovou z německé pobočky Microsoftu, byl konsekutivně tlumočen a přepisován do psané řeči. I když se jedná stále o technologické preview (na podzim má být uvolněn v beta-verzi), výsledek byl impresivní. V každém případě se může stát, Microsoft Translator může překonat tak oblíbený Google Translator, který je sice provozován již dlouho, nicméně některé jeho překlady stále vzbuzují rozpaky. Navíc Microsoft předvedl rovnou rozpoznávání řeči i hlasovou syntézu a propojení automatického překladu na tak populární komunikační prostředek, jako je Skype.

Akvizice Skypu, který se objevil v portfoliu Microsoftu dosti nedávno, tak ve spojení s demonstraci Microsoft Translatoru nový smysl. Translator od Microsoftu se zatím naučil 40 jazyků a jak zdůraznil CEO Microsoftu Satya Nadella, každý nový jazyk zlepšuje i zvládnutí i ostatních, dříve zapracovaných jazyků. Translator používá technologii neuronových sítí a zlepšuje se mj. i tím, že se učí sledováním stávajícího hlasového provozu Skypu.

Model učení je tedy u konkurenčních produktů Microsoftu i Googlu podobný - strojové zpracování gigantického množství dat. Údajně je to nejefektivnější metoda. Otázka ovšem je, zda je také nejspolehlivější. Pokud sleduji výkony Google Translatoru, mám někdy dojem, že další zlepšování kvality překladu poněkud stagnuje a chtělo by to nějaký další technologický impuls.

V praktickém životě se zatím se strojovým překladem setkáváme omezeně a spíše v neoficiálních aplikacích. Ale kdoví? Když ráno z obrazovky slyším moderátora „mějte hezký den“, tak mám dojem, že strojový překlad se v České televizi zkouší naživo již nějakou dobu.

příloha_ovladnete_sva_data

Čtěte také:
→ V Praze bude největší vývojářské centrum Skype v Evropě
Pražská pobočka Skype nabírá nové zaměstnance - především kvalifikované softwarové vývojáře.
→ V Praze vzniká nové inovační centrum Microsoftu
Inovační centrum nabídne technologickou podporu a zázemí pro začínající firmy, ale i příležitosti pro studenty vysokých škol.

G+

Byl pro vás článek přínosný?