Hlavní navigace

Tabulku nejvýkonnějších počítačů vede Čína

19. 11. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © OlegD – Fotolia.com
V seznamu Top500 superpočítačů najdeme nejvíce reprezentantů z USA, nicméně na prvním místě je počítač čínský.

Celkem nepřekvapí, že nejvýkonnější počítač světa Tianhe-2 (v překladu Mléčná dráha) má vztah k vojenství. Najdeme jej na Čínské státní Univerzitě obranných  technologií a dosahuje výkonů 33,86 petaflop/s. To je téměř dvakrát více než druhý superpočítač v tabulce Titan Cray, který je v Národní laboratoři Oak Ridge amerického Ministerstva energetiky.

Americe ale patří prvenství v počtu výkonných počítačů. Na seznamu Top500 jich je 265,a to je mírný nárůst oproti číslu 253 z doby před půl rokem. V Asii je celkem 115 supersystémů, z toho v Číně jich je 63 a v Japonsku 28. V těsném závěsu je Evropa se 102 superpočítači na seznamu, z nichž je ve Velké Británii 23, ve Francii 22 a v Německu 20. Česká republika se do první pětistovky neprobojovala.

Z technologického hlediska je nejzajímavějším nováčkem v seznamu počítač ze Švýcarského národního superpočitačového centra Piz Daint. Jde o model Cray XC30 a dosahuje výkonu 6,27 petaflop/s. Tomuto superpočítači patří prvenství ohledně energetické účinnosti, která je jedním ze sledovaných parametrů. Piz Daint má elektrický příkon 2,33 MW a dosahuje tedy specifického výkonu 2,7 gigaflop/s na jeden watt příkonu. Pro srovnání je enegetická účinnost vítězného Tianhe-2 jen 1,9 gigaflop/s na jeden watt - ten vyžaduje příkon přes 17 MW.

Nejvýkonnější Tianhe-2 používá procesory Intel Xeon Phi, Cray Titan, který je na druhém místě, používá nVidia GPU. Celkem 53 z 500 nejvýkonnějších počítačů světa používá pro urychlení výpočtů koprocesory a nepřekvapí, že tyto stroje najdeme především na začátku seznamu.

Žebříček Top500 superpočítačů se sestavuje dvakrát ročně na základě Linpackova benchmarku, který je založen na rychlosti řešení soustavy lineárních rovnic. Začal se sestavovat již v roce 1993 a spolupracují na něm Univerzita v Mannheimu (SRN), Univerzita v Tenessee v Knoxville (USA) a Národní laboratoř Ministerstva energeticky v Berkeley (USA). Účast v žebříčku  je dobrovolná na základě registrace, takže je možné, že nejvýkonnější tajné počítače v něm nenajdeme.

příloha_ovladnete_sva_data

Čtěte také:
→ Intel redesignuje procesor pro superpočítače
→ Superpočítač pro Centrum Excelence v Ostravě dodá společnost Bull

G+

Byl pro vás článek přínosný?