Hlavní navigace

S nástupem robotizace se uvažuje o zavedení čtyřdenního pracovního týdne

14. 7. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: (c) petrovich12 - Fotolia.com
S nástupem robotizace a celkovým zefektivněním výroby se stále častěji mluví o zavedení čtyřdenního pracovního týdne. Toto opatření má dle analytiků logické opodstatnění, ale podle odborníka ze společnosti BDO nesplňuje Česká republika předpoklady, které jsou pro zavedení zkráceného pracovního týdne nutné splnit.

Zkracování pracovní doby je trend, který souvisí s technologickým pokrokem. Ještě v poválečném Československu měl pracovní týden šest dní. Současná pětidenní pracovní doba platí po celém světě, i když počet pracovních hodin v jednom dni se různí. Nejčastěji se pracuje 40 hodin týdně, výjimkou je třeba Francie, kde pracovní týden trvá jen 35 hodin.

Pro Českou republiku zatím nereálné

S nástupem čtvrté průmyslové revoluce (Průmysl 4.0) se celý trh digitalizuje a lidská práce je čím dál víc nahraditelná roboty. Začínají se tak objevovat hlasy, jestli není načase opět zkrátit počet pracovních dní. „Kratší pracovní týden zní samozřejmě lákavě, ale pro Českou republiku to je hudba budoucnosti. Toto opatření si může dovolit pouze stát se znalostní ekonomikou a výjimečnou efektivitou práce s extrémně vysokou přidanou hodnotou. Robotizace se sice ubírá tímto směrem, ale do stavu snížení počtu pracovních dní máme opravdu ještě hodně daleko,“ říká Radovan Hauk, partner poradenské společnosti BDO.

příloha_ovladnete_sva_data

Čtyřdenní pracovní týden: všichni nebo nikdo

Zastánci uvádějí jako největší výhodu zlepšení kvality života, menší stres a tím pádem i větší produktivitu práce. Pokud by ale zkrácenou dobu zavedly jenom některé země, pravděpodobně by byly kvůli tomu ve značné nevýhodě. K tomuto kroku by musela přistoupit drtivá většina států, jak tomu bylo při zavedení pěti pracovních dní „Země, které by na čtyřdenní pracovní dobu nepřistoupily, by tím získaly konkurenční výhodu. Zvlášť pokud nabízí práci, která je s menší přidanou hodnotou,“ doplňuje Radovan Hauk. Zavedení kratšího pracovního týdne je tak nepravděpodobné, i když firmy i státy už experimentují s kratším pracovním dnem

Byl pro vás článek přínosný?