Hlavní navigace

Rok 2013: nejvíce bezpečnostních hrozeb v historii IT

10. 2. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © Sergej Khackimullin - Fotolia.com
Analýza odhaduje, že pro boj s kybernetickým zločinem bude v roce 2014 na celém světě chybět milion IT specialistů. Kdo se specializuje na počítačovou bezpečnost, asi nebude mít problém s uplatněním.

Společnost Cisco zveřejnila výsledky své pravidelné studie Annual Security Report, která sleduje aktuální stav bezpečnosti na internetu a nové trendy v této oblasti. Podle studie došlo během roku 2013 k 14% nárůstu bezpečnostních hrozeb a zranitelností. Od roku 2000, kdy se jejich počet pravidelně sleduje, se jedná o nejvyšší dosažené hodnoty. Ovšem bez nadsázky můžeme tvrdit, že před rokem 2000 situace nemohla být horší, takže bezpochyby jde o nejhorší statistiky v celé historii IT.

Studie navíc odhaduje, že letos bude na celém světě chybět více než milion odborníků na IT bezpečnost. Kariérní vyhlídky v tomto segmentu ITC jsou tedy více než dobré.

Kybernetické útoky jsou stále důmyslnější. Přibylo více promyšlených a sofistikovaných útoků, které dovedou napáchat výrazné škody, a to jak finanční, tak na pověsti zasažených společností. Příčinou zvýšeného počtu útoků je i zvětšující se počet mobilních zařízení a přechod firem na cloudové systémy, které poskytují více příležitostí k útokům, pokud nejsou dostatečně zabezpečeny. Z malwaru zaměřeného na mobilní zařízení bylo 99 % všech útoků cíleno na operační systém Android.

Nejčastějším malwarem šířeným prostřednictvím webu se v loňském roce staly víceúčelové trojské koně. Tvořily 27 % všech odhalených škodlivých kódů. Druhou příčku zaujaly škodlivé skripty (23 %), následovaly trojské koně zaměřené na krádeže dat (22 %).

Renesanci zažívají DDoS útoky, ještě nedávno považované za ustupující trend. V současnosti však stoupá jak jejich počet, tak i závažnost. Často slouží také k maskování jiných, mnohem závažnějších útoků – jako je třeba kybernetická krádež provedená před, během nebo krátce po masivním DDoS útoku, který zcela zaměstná pracovníky IT bezpečnosti.

Rostoucí míra kybernetické kriminality vyžaduje větší počet bezpečnostních IT odborníků, kteří by dokázali hlídat bezpečnost systémů, detekovat pokusy o proniknutí a IT infrastrukturu ochránit. Podle studie jich bude celosvětově v roce 2014 chybět téměř milion. Namísto jednotlivců se kyberzločinci stále častěji zaměřují na napadání celých infrastruktur, jejich prostřednictvím pak získají přístup k velkému množství individuálních počítačů mobilních zařízení nebo klíčových serverů. Nejčastěji zneužívaným jazykem k útokům je stále Java. Podle dat společnosti Sourcefire, bylo 91 % útoků vedeno právě přes Javu.

„Kybernetická bezpečnost bude i v roce 2014 jedním z nejdůležitějších témat v oblasti technologií a pravděpodobně i mimo ni. Nedostatek odborníků však může znamenat komplikaci v boji proti kybernetické kriminalitě. Zvláště v nyní, kdy jsou útoky stále sofistikovanější, je důležité zaměřit se na přípravu kvalitních odborníků a vývoj moderních technologií, které by dokázaly čelit takovým útokům v každé jejich fázi, před, během nich i po nich,“  řekl Ivo Němeček, technický ředitel společnosti Cisco.

příloha_ovladnete_sva_data

Čtěte také:
→ Top 5 bezpečnostních trendů pro rok 2014
Společnost Fortinet zveřejnila předpověď, která upozorňuje na pět bezpečnostních trendů, na které si uživatelé budou muset dát pozor v roce 2014.
→ Co se děje s ukradenými daty?
Jaký může být osud odcizených čísel kreditních karet je zřejmé. Jaké uplatnění ale mohou najít jiné údaje, třeba přihlašování k e-mailovému účtu?

G+

Byl pro vás článek přínosný?