Hlavní navigace

Reklama na sociálních sítích – opravdu to funguje? (4.)

23. 3. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: facebook.com
Umístili jsme reklamu na AdWords, Facebook, Twitter, LinkedIn a StumbleUpon. Která z těchto služeb má největší návratnost investic? Výsledky vás možná překvapí.

Předchozí díl

StumbleUpon: Vysoká efektivita nákladů (bez prokliků)

Na síti StumbleUpon nevkládáte nabídky ceny za počet zhlédnutí. Namísto toho za zobrazování své reklamy „stumblerům“ při jejich používání média platíte pevnou taxu. Nepíšete a nekopírujete a dokonce se ani nemusíte spoléhat na to, že si na vaši reklamu někdo klikne. Stránka, kterou propagujete, se prostě objeví v toku uživatelů Stumble ve chvíli, kdy tito uživatelé „klikají kolem“. Každé zhlédnutí reklamy stojí pevných 10 centů, což je poměrně hodně.

Zaplatil jsem 100 dolarů a nastavil denní limit pro zobrazování reklamy na 25 dolarů denně. Reklama se měla zobrazovat uživatelům, kteří projevili zájem o témata související s byznysem. Po nastavení jsem svou reklamu na Null Media nastavil na schválení. Evaluace ze strany StumbleUpon trvala asi šest hodin. V tu chvíli se moje reklama začala zobrazovat. (Zajistěte, abyste potvrdili každou stránku, kterou inzerujete, také do regulérního systému StumbleUpon, protože nástroj reportování reklamy sleduje jak placené, tak organické „stumbly“.)

Protože do reklamy na StumbleUpon není zahrnut žádný systém nabídek ani variabilita, je sledování zdejší reklamy poměrně přímočaré. Za čtyři dny byla moje reklama zobrazena celkem 1001x (čili 250x za den po 10 centech), a má stránka navíc obdržela překvapivě vysoké číslo 397 organických Stumblů. Přestože jsem platil 10 centů za placené sledování reklamy, byla „efektivní“ cena za jedno zhlédnutí včetně organických stumblů pouze 0,072 dolaru.

Verdikt: Jde o velmi levnou reklamu, ale neexistuje způsob, jak zjistit angažovanost těch, kteří reklamu viděli. Efektivita inzerování B2B služby na službě těžce zaměřené na spotřebitele je také nejistá.

příloha_ovladnete_sva_data

Jak jsem testoval

Rozpočet pro tyto testy byl nízký a čas omezený, takže moje výsledky nelze pokládat za vědecké. Rozjet identickou kampaň napříč všemi sítěmi a službami bylo nemožné, snažil jsem se však zachovat co nejvíce proměnných. Například:

  • Alokoval jsem maximální rozpočet 100 dolarů pro každou sociální síť tak, aby byl rozdělen do čtyř po sobě následujících dnů, tedy 25 dolarů na den. (Většina služeb ani nevyužila celý rozpočet.)

  • Čtyřdenní kampaň na Google AdWords pro srovnání jsem rozjel také na dobu čtyř dnů se stejným rozpočtem, nicméně ještě předtím, než jsem spustil kampaně na sociálních sítích. V té době už byla moje AdWords reklama neaktivní.

  • Veškerou reklamu jsem nastavil tak, aby směřovala na domácí web mé firmy, Null Media, a ne na různé profily na sociálních sítích, a to z toho důvodu, aby byly výsledky lépe porovnatelné s výsledky AdWords.

  • Testoval jsem sociální sítě postupně, a reklamy byly programovány tak, aby se nepřekrývaly.

  • Jestliže reklama na síti nevyčerpala svůj denní limit (kvůli vrtochům způsobů, jakými je reklama prezentována a jak jsou řešeny nabídky), neprodlužoval jsem délku experimentu. Nevyčerpání celého rozpočtu je uvedeno výše v popisu každé ze sítí.

  • Výsledky jsem sledoval za pomoci služeb poskytnutých každou ze sociálních sítí.

  • Jestliže to bylo možné, použil jsem stejná kritéria pro kýžené uživatele, na něž reklama cílila (jako je geografická poloha, demografie a zaměstnání), i stejný text a obrázek reklamy.

  • Všechny své účty na sociálních médiích jsem udržoval v aktivitě tím, že jsem na ně dvakrát nebo třikrát denně přispíval čerstvým obsahem. Část sdíleného obsahu odkazovala na cílovou doménu mé firmy Null Media, část nikoliv.

Byl pro vás článek přínosný?