Hlavní navigace

Qualcomm: Apple využívá svou sílu a platí méně za patenty

12. 4. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © James Steidl - Fotolia.com
Qualcomm se od Applu dožaduje náhrady škod, přičemž uvádí, že výrobce iPhonů porušil dlouhodobé smlouvy mezi výrobcem čipů a dodavateli, kteří vyrábějí iPhony a iPady, a pobízí regulátory k podniknutí kroků proti gigantovi z Cupertina za to, že vládním úřadům poskytuje „nepravdivé a zavádějící informace.“

Qualcomm tvrdí, že Apple pro svůj iPhone 7 nevyužil jisté vysoce výkonné funkce jeho čipsetů. Ačkoliv iPhony s čipsety Qualcomm stále nabízely vyšší výkon než iPhony využívající čipsety od konkurenčního Intelu, Apple prý veřejně tvrdil, že mezi oběma verzemi iPhonů nebyl „žádný znatelný rozdíl.“ Podle Qualcommu to však není pravda.

Apple varoval, že pokud bude Qualcomm dělat nebo sponzorovat srovnání iPhonů postavených na Intelu a Qualcommu, bude [Apple] využívat marketingové zdroje, které má k dispozici, k „protiúderu“ proti Qualcommu a jeho reputace dodavatele čipsetů pro Apple bude ohrožena.

Pondělní podání Qualcommu u amerického okresního soudu v Kalifornii je odpovědí na žalobu, kterou proti němu Apple podal v lednu, v níž obviňuje dodavatele čipů z toho, že si účtuje „přemrštěné“ licenční poplatky za svou celulární technologii.

Apple se dožaduje kompenzace ve výši téměř jedné miliardy dolarů za to, že musel Qualcommu platit přehnaně vysoké licenční poplatky. Společnost v lednu řekla, že licenční model Qualcommu je založen na finální prodejní ceně zařízení, takže licenční poplatek placený za jeho standardní patenty výrobci drahých telefonů bude vyšší než ten, který platí výrobci telefonů základních.

příloha_ovladnete_sva_data

Ve své pondělní reakci vykresluje Qualcomm Apple tak, že cupertinský gigant využívá svou značnou moc k pokusům o získání nižších licenčních poplatků. Apple kromě Kalifornie žaloval Qualcomm v Číně, Velké Británii a Japonsku, a to v rámci „své agresivní strategie konstruování obchodních sporů a následného tvrzení, že je diskriminován,“ píše se v podání Qualcommu.

Zdroj: CIO.com

Byl pro vás článek přínosný?