Hlavní navigace

Průzkum Steamu: AMD přišel o podíl na poli CPU, Windows 10 posiluje pozici

4. 7. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: © Sergej Khackimullin - Fotolia.com
Platforma Steam vydala červnovou verzi svého průzkumu hardwaru a softwaru, a ačkoliv v poslední době k příliš mnoha změnám nedošlo, je zajímavé vidět, že o svůj podíl v oblasti procesorů přišlo AMD ve prospěch Intelu.

V dubnu využívao procesory od Intelu 81,72 procenta lidí, zatímco CPU od AMD mělo 18,26 uživatelů Steamu. Nyní však Intel stoupl na 82,11 procenta a AMD se propadlo na 17,88 procenta, což je nejnižší číslo od února. Je však třeba připomenout, že 7. července jde do prodeje série Ryzen 3000, což by mohlo situaci do určité míry zvrátit.

V kategorii operačních systémů si svoji pozici nadále upevňuje Windows 10: tahle platforma v uplynulém měsíci vyrostla o více než tři body na 70,92 procenta, zatímco OS Windows 7 spadl na pouhé jedno procento, což v porovnání se zde zveřejňovanými statistikami od Net Applications zní jako dost nízké číslo. Znamená to tedy, že ačkoliv je hráčská základna Steamu dost vysoká, její preference nelze zevšeobecňovat.

Mírný propad zaznamenala i grafická karta na prvním místě žebříčku (Nvidia GeForce GTX 1060), která si přesto udržela slušný podíl 16,01 procenta, před modelem GT 1050 Ti, který preeferuje 10,63 procenta uživatelů. Jak jsme viděli již dříve, všechny karty řady RTX znovu pomalu, ale jistě rostly, přičemž nejpopulárnější z ních byla karta RTX 2070, navzdory podílu jen 1,1 %. Nově odhalené verze téhle řady by však do budoucna měly zamíchat kartami, a to doslova. V žebříčku GPU má Nvidia více než tříčtvrtinový podíl, AMD pak drží těsně pod 15 procent.

příloha_ovladnete_sva_data

Z dalších oblastí lze zmínit preference rozlišení Full HD (1 920 x 1 080 pixelů) a 8 GB RAM, a z headsetů pro VR je Oculus Rift mírně populárnější než HTC Vive.

Zdroj: Techspot.com

Byl pro vás článek přínosný?