Hlavní navigace

Průzkum: Digitální dvojčata pomáhají snížit emise

8. 6. 2022
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Téměř 40 procent firem plánuje zavedení hi-tech řešení v nejbližších pěti letech. Zájem o digitální dvojčata je především v segmentu automotive, leteckém průmyslu a energetice.

Společnosti dosahují díky využívání digitálních dvojčat průměrného zlepšení v oblasti udržitelnosti o 16 %. Vyplývá to z průzkumu „Digital Twins: Adding Intelligence to the Real World“ společnosti Capgemini. 

Digitální dvojčata pomáhají firmám zlepšovat provozní efektivitu a zároveň naplňovat program udržitelnosti. Díky schopnosti simulovat fyzický svět mohou digitální dvojčata pomoci lépe využívat zdroje, snižovat emise uhlíku, optimalizovat dodavatelské a dopravní sítě a také zvyšovat bezpečnost zaměstnanců.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video? 

Průzkum ukázal, že se počet implementací digitálních dvojčat v příštích pěti letech zvýší v průměru o 36 %. Zájem o technologii digitálních dvojčat roste ve všech hlavních průmyslových odvětvích, jako jsou automobilový průmysl, letecký průmysl, přírodní vědy a energetika a veřejné služby. 

Společnosti chtějí především pokročit v digitální transformaci a přidat inteligenci do operací v celém hodnotovém řetězci. Dotazované organizace uvedly, že hlavní motivací jejich investic do digitálních dvojčat jsou úspory nákladů (79 %) a technologický pokrok (77 %).

„Digitální dvojčata pomáhají organizacím překlenout propast mezi fyzickým a digitálním světem, přinášejí synergie napříč daty, technologiemi a obchodními procesy a jsou jádrem transformace inteligentního průmyslu. Nabízejí jedinečnou příležitost pro ty, kteří chtějí urychlit svou cestu k inteligentnímu provozu a zároveň zvýšit ziskovost a umožnit udržitelnou budoucnost,“říká Ondřej Valvoda, ředitel Capgemini Česká republika.

Pište pro CIO Business World

 

Máte dobré nápady, máte co říct? Chcete se podělit o své znalosti se čtenáři CIO BW?

Je tu ideální příležitost. V redakci neustále hledáme externí autory, kteří rozšíří náš záběr. Nabízíme možnost publikací zajímavých článků nejen na webu, ale také v našem tištěném magazínu. Pokud máte zájem, ozvěte se šéfredaktorovi na e-mail: radan.dolejs@iinfo.cz

Průzkum také zjistil, že 57 % dotazovaných společností souhlasí s tím, že technologie digitálních dvojčat je klíčová v případě udržitelnosti, což odráží rostoucí trend podniků, které chtějí plnit své sliby v oblasti environmentálního a sociálního řízení (ESG – Environmental Social Governance). 

příloha_ovladnete_sva_data

Vytvořením uzavřeného přístupu, který je poháněn nehmotnými aktivy, jako jsou data a spolupráce, poskytují digitální dvojčata jedinečnou příležitost, jak zvýšit ziskovost a zároveň optimalizovat využívání zdrojů v celém hodnotovém řetězci.

Více než třetina (34 %) dotázaných organizací uvedla, že již zavedla digitální dvojčata ve velkém měřítku, aby pochopila a předvídala svou spotřebu energie a emise. Ve využití vedou odvětví spotřebního zboží a energetiky a veřejných služeb, kde 52 %, resp. 50 % využívá virtuální repliky ve prospěch udržitelnosti provozu. Společně ti, kteří již začali zavádět technologii digitálních dvojčat, dosahují průměrného zlepšení úsilí v oblasti udržitelnosti o 16 %.

 

CIO Business World si můžete objednat i jako klasický časopis (v tištěné i v digitální podobně) Věnujeme se nejnovějším technologiím a efektivnímu řízení podnikové informatiky. Přinášíme nové ekonomické trendy a analýzy a zejména praktické informace z oblasti podnikového IT se zaměřením na obchodní a podnikatelské přínosy informačních technologií. Nabízíme možná řešení problémů spojených s podnikovým IT v období omezených rozpočtů. Naší cílovou skupinou je vyšší management ze všech odvětví ekonomiky.

Byl pro vás článek přínosný?