Hlavní navigace

Průmyslový robot nemusí být velký neohrabaný stroj! Příkladem je UR5

29. 9. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Blue Planet Studio / Shutterstock.com
Dnešní kolaborativní roboty jsou cenově dostupným a efektivním řešením pro střední i malé výrobní společnosti.

Průmyslová robotika je dnes odvětvím, které se neuvěřitelně rychle rozvíjí a přináší tak zcela nové možnosti průmyslové automatizace. Už jsou dávno pryč doby, kdy průmysloví roboti našli své uplatnění jen ve velkých podnicích. S ohledem na současné výsledky je již více než zřejmé, že budoucnost jsou koboti!

Zvyšte svou výrobní kapacitu s UR5

Robotické rameno UR5 je malý kobot, který je vhodný pro zatížení do 5 kg. I přes tuto nízkou nosnost se již stal UR5 součástí řady výrobních provozů napříč odvětvími. Malí kolaborativní roboti, jak se robotům spolupracujícími s lidmi říká, nachází své uplatnění u opakovaných činností, které nadměrně zatěžují pohybový aparát zaměstnanců. Díky nasazení UR5 do vašeho provozu můžete snížit riziko pracovních úrazů nebo vzniku nemoci z povolání a vašim zaměstnancům svěřit třeba kreativnější úkoly. Kolaborativní robot má navíc téměř nulovou chybovost, díky čemuž se sníží i potřeba oprav v některých odvětvích výrobních podniků.

Robotické rameno UR5 je schopné pracovat v souladu se zaměstnanci, takže může převzít třeba jen určitou část jejich práce. Většinou zde výrobní podniky volí činnosti, kde s počtem opakování výkonnost zaměstnance klesá. Kobot se přeci jen nikdy necítí unavený, přepracovaný a ani jeho pozornost není otupělá monotónností.

Nejen UR5 je vhodnou volbou do prostředí, která nejsou pro zdraví zaměstnanců úplně vhodná. Tak jako jiní koboti je UR5 vhodný i do nízkých či vysokých teplot, které nejsou lidem úplně příjemné.


Autor: asharkyu / Shutterstock.com

Dokonalý software a ergonomie pro maximální flexibilitu

Pro zajištění maximální efektivity je potřeba, aby nejen vaši zaměstnanci, ale i koboti dokázali rychle reagovat na případné urgentní změny. Díky jednoduchému a intuitivnímu nastavení kobotů to nikdy nebylo snadnější. Nemusíte mít vůbec žádné zkušenosti z programovacích jazyků, kobota totiž můžete nastavit nejen prostřednictvím aplikace na tabletu, ale i manuálně a tyto pohyby jen nahrát do paměti robotického ramena.

Právě složité přeprogramování při změně v produkci vedlo často k prostojům, protože ne každý malý a střední podnik má svého interního IT správce, který by byl stále po ruce. Ani vlastní přesuny mezi jednotlivými provozy nejsou s kobotem UR5 nijak složité, kompletní přestěhování a nastavení pro jiný typ práce vám nezabere více jak půl směny.

příloha_ovladnete_sva_data

Kde všude se uplatní UR5

Jak již bylo zmíněno dříve, všechny nástroje průmyslové automatizace byly použity pouze ve velkých společnostech. Dnešní kolaborativní roboty, včetně UR5, jsou však cenově dostupným a efektivním řešením pro střední a dokonce i malé výrobní společnosti napříč mnoha průmyslovými odvětvími. Implementace technologií Industry 4.0 do vašeho provozu nikdy nebyla snazší. Současná návratnost investic je navíc velmi rychlá a životnost kobotů je dlouhá. Jeden robot může velmi rychle zvýšit zisky vaší společnosti. Jak to však zkusíte, u jednoho pravděpodobně nezůstanete.

estože je UR5 vhodný pro menší zátěže do 5 kg, zvládne tento robot řadu úkolů nejen v automobilovém průmyslu, ale také v potravinářství, farmacii nebo elektronice, kde je požadovaná dokonalá přesnost a nespočet opakování stejných operací.

Byl pro vás článek přínosný?