Hlavní navigace

Produkty Microsoftu na odpis: další na řadě je Office 2010 (2)

4. 3. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Computerworld
Konec podpory pro Office 2010 se blíží, vždyť přijde už za méně než 10 měsíců. Co to znamená pro společnosti, které stále provozují tuhle stárnoucí sadu Office? Máme odpovědi.

Předchozí díl

Kdy končí podpora Office 2010?

Přesně dne 13. října 2020. To je přibližně 10 let a tři měsíce od 15. července 2010, kdy Microsoft tenhle kancelářský balík uvedl do provozu. Po tomto říjnovém datu už Microsoft nebude vydávat záplaty bezpečnostních zranitelností v aplikacích balíku, lepit jiné než bezpečnostní chyby, které mohly být po celá ta léta přehlíženy, nebo nabízet technickou podporu pro tento produkt.

Aplikace Office 2010 se i přesto budou po 13. říjnu otvírat – dokonce i na Windows 10 – a uživatelé budou moci stále upravovat existující obsah a vytvářet nové dokumenty, a podniky navíc budou moci – budou-li mít k dispozici příslušné licence – balík stále instalovat na nová PC.

Nabídne vůbec Microsoft nějakou možnost podpory po odchodu softwaru do důchodu?

Nikoliv.

„Nedojde k žádnému prodlužování ani žádným rozšířeným bezpečnostním aktualizacím,“ napsal Microsoft jasně v jednom z dokumentů podpory.

Právě fráze „rozšířené bezpečnostní aktualizace“ (extended security updates) je v tomto kontextu klíčová pro pochopení pozice Microsoftu, neboť se jedná o stejný pojem, který redmondský gigant používá k popisu „podpory po ukončení podpory“ pro Windows 7, která tento systém alespoň ve verzi pro podniky udrží na kapačkách po dobu následujících tří let.

Samozřejmě ne zadarmo.

Stále používáme Windows 7 a slyšeli jsme, že Microsoft bude Office na Windows 7 podporovat i nadále, je to pravda?

No, není… tedy, do určité míry.

příloha_ovladnete_sva_data

Máte na mysli Office 365 ProPlus, což je souborný název aplikací poskytovaných v rámci předplatných Office 365 nebo Microsoft 365 podnikové úrovně. Microsoft bude nabízet bezpečnostní aktualizace pro Office 365 ProPlus na Windows 7 do ledna 2023. Nikoliv náhodou se zároveň jedná o konec programu Extended Security Updates (ESU) pro Windows 7, tedy placeného programu podpory tohoto stárnoucího systému.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?