Hlavní navigace

Problémy tabletů od Microsoftu: Velikost plochy

8. 6. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © olly - Fotolia.com
Snaha o vecpání tradiční plochy na malou obrazovku snižuje její použitelnost. Microsoft má ještě jedno eso v rukávu: Office.

Předchozí díl

Problém s velikostí plochy

Tato zdánlivě jasná odpověď s sebou ovšem nese ne až tak jasné námitky. Přestože energeticky efektivní funkce, které Intel integruje do svých čipů – zejména procesorů Atom – technicky poskytují možnost rozjetí plochy Windows na malém displeji tabletu, měli byste o to zájem?

„Účast Microsoftu v prostoru 7- a 8palcových tabletů je zajímavá, ovšem já si myslím, že plocha tu hraje roli pouze tehdy, když výrobci zjednodušší potenciální možnost připojení myši, klávesnice a velkého displeje,“ říká Patrick Moorhead, zakladatel a hlavní analytik společnosti Moor Insights and Strategy. „Plocha na malém displeji je hrozný zážitek.“

Pamatujete si ještě na Asus Eee PC a jeho pokus s miniaturním 7palcovým displejem? Ten byl důvodem k rychlému přesunu výrobců netbooků k 10- až 12palcovým displejům. Snaha o vecpání tradiční plochy na tak malou obrazovku snižuje její použitelnost. Vážně. Text je tak malý, že je nepoužitelný, a neustálá snaha o přesné kliknutí na tlačítko nebo v menu začne být brzy noční můrou.

A to měl Eee PC rozlišení 800 x 480 pixelů. Dnešní (Full) HD displeje by celý problém ještě zhoršily, zejména na zařízeních s dotykovým ovládáním.

Windows 8 umožňuje škálování velikosti textu na ploše, což má za následek trochu akceptovatelnější ovládání, i když to má taky svůj háček. Text je pak sice čitelnější, ale má tendenci vypadat rozmazaně, zejména pokud se nachází na webech a v programech, které nemají nic společného s Microsoftem. Na modelu Surface Pro – který se standardně dodává s textem na ploše škálovaným na 150 procent – je mnoho menu a ovladačů stále poněkud malých na to, aby se daly ovládat prstem.

Přesouvání tabulek na malé obrazovce

Microsoft má ale ještě jedno eso v rukávu: Office.

Některé ze zvěstí o snížených licenčních poplatcích zahrnovaly i debaty o Microsoft Office (a jejich nižší ceně na zařízeních s malou dotykovou obrazovkou). Samozřejmě, zmíněná Iconia W3, která se na chvíli objevila na Amazonu a potom na finském webu Aceru,má mít jako součast balení Office ve verzi Home & Student. To odpovídá směřování Windows RT, ale ne samotných Windows 8.

Office ve své dnešní podobě desktopové aplikace nejsou magickým šémem pro zvýšení atraktivity mobilních zařízení – pokud by byly, po tabletech s Windows RT by se jen zaprášilo. (Ve skutečnosti se až tak nepráší.) A přitažlivost kancelářského balíku se na menších obrazovkách s menšími rozhraními dokonce ještě snižuje.

„Přestože mít Office je jistě hezká věc, není to dostatečný rozlišovací prvek,“ říká Milanesi.

Příchod moderních aplikací Office určených pro ovládání prsty ovšem Office na přitažlivosti přidat může. Když už nic jiného, budou Office na malých tabletech použitelnější, což je jistě zajímavé.

příloha_ovladnete_sva_data

Windows 8 nejsou perfektním operačním systémem pro malé tablety Microsoftu. Tím jsou Windows RT.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?