Hlavní navigace

Přečtěte si poslední letošní CIO Business World 6/22

28. 11. 2022
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Internet Info DG
Inflace drtí nejen občany, ale také IT firmy. V několika materiálech nabízíme různá řešení, jak se IT oddělení může s rostoucí inflaci snadněji vypořádat. Věnujeme se také digitální transformaci nebo IT bezpečnosti. A vyhlásili jsme vítěze soutěže Případová studie roku 2022.

Vliv inflace je citelný v souvislosti s růstem cen hardwaru, vybavení i služeb. Také rostoucí spotřebitelské ceny a tlak na výši mezd, který vyvolávají, znesnadňují nábor a udržení pracovníků Stoupající inflace po celém světě tak nutí manažery IT vyrovnat se s růstem cen, služeb a lidských zdrojů. Musejí přehodnocovat portfolia IT, měnit priority výdajů a hledat cesty ke zvyšování efektivity.

Rostoucí ceny nutí CIO upravovat plány a hledat možnosti konsolidace a standardizace, aby dosáhli vyšší efektivity a ušetřené prostředky mohli věnovat na transformační iniciativy, které by potřebovaly firmy realizovat. Kde je dopad inflace největší? Přinášíme deset vytipovaných oblastí, kde to bude s inflací velmi těžké.

Také náklady na IT služby rostou, a to z velké části kvůli globálnímu nedostatku kvalifikovaných pracovníků a posunům ekonomických sil. Přitom je v moci manažerů IT udržet náklady pod kontrolou a zároveň zvýšit přínos pro podnik, to vše pomocí sourcingového partnerství. Poradíme, jak s k tomu postavit.

Trvalý personální podstav mezi specialisty kybernetické bezpečnosti a vývojáři si vybírá svou daň. Přetížené týmy obou táborů řeší prioritně nejakutnější problémy, ty méně závažné odkládají nebo ignorují. Situace se zjevně nemění už několik let. Největší výzvu pro podniky v současnosti představuje nedostatek lidí, což se týká především těch vysoce kvalifikovaných. Problém se týká vývojových i bezpečnostních týmů. V obou případech chybějí lidé, kteří by pomohli zvládat rostoucí zátěž. Díváme se na problém ze všech stran.

Po transformaci provozního modelu podnikového IT a přeskupení týmů podle produktů namísto projektů dospívají CIO k nevyhnutelné otázce: „Kudy dál?“ Z mnoha možných cest se někteří rozhodli pokračovat v transformaci rozdělením pracovníků do dvou skupin: těch, kteří mají na starosti provoz, a těch, již mají na starosti inovace. V mnoha organizacích se oběma druhy činnosti zabývá stejná skupina, tým, nebo dokonce jednotlivec, což je v pořádku. Rozdělením těchto odpovědností však mohou některé podniky podpořit specializaci, zlepšit řízení lidských zdrojů a zjednodušit strategické plánování, zejména při uplatňování provozního modelu zaměřeného na produkt, kde takové rozdělení přinese několik výhod. Jaké to jsou se dozvíte v magazínu CIO BW 06/22.

A v neposlední řadě jsme vyhlásili vítězné Případové studie roku 2022. Jejich přehled přineseme v samostatném článku.

příloha_ovladnete_sva_data

Přejí vám inspirativní čtení magazínu CIO Business World 6/22, který ještě nabitější, než z této ochutnávky zdá.

Koupit si toto vydání můžete zde.

 

CIO Business World si můžete objednat i jako klasický časopis (v tištěné i v digitální podobně) Věnujeme se nejnovějším technologiím a efektivnímu řízení podnikové informatiky. Přinášíme nové ekonomické trendy a analýzy a zejména praktické informace z oblasti podnikového IT se zaměřením na obchodní a podnikatelské přínosy informačních technologií. Nabízíme možná řešení problémů spojených s podnikovým IT v období omezených rozpočtů. Naší cílovou skupinou je vyšší management ze všech odvětví ekonomiky.

Byl pro vás článek přínosný?