Hlavní navigace

Přečtěte si, co píšeme v novém vydání magazínu CIO Business World 2/23

24. 4. 2023
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Internet Info DG
Ústředním tématem vydání je efektivní řízení podniku pomocí správných dat. Radíme, jak potřebná data získat, jak je spravovat, a především jak je využívat. Kromě toho se také podíváme na svět metaverza a jeho vliv na firemní sféru.

Systémy na podporu rozhodování přispívají s pomocí dat k lepším obchodním rozhodnutím. Jsou podmnožinou business intelligence a jejich smyslem je pomáhat podnikům přijímat informovaná obchodní rozhodnutí na základě analýzy rozsáhlých souborů dat.

Interaktivní informační soustava analyzuje velké objemy dat a její výstupy jsou používány podklady pro obchodní rozhodnutí. Slouží na úrovni vedení podniku, řízení provozu a plánování ke zkvalitnění rozhodování díky posouzení míry a vlivu nejistot a dopadu kompromisů.

K tomu je také potřeba, aby měl podnik datovou strategii, která jasně definuje technologie, procesy, osoby a pravidla potřebná k bezpečné správě dostupných informací a souvisejících postupů.

Stejně jako téměř všechno v oblasti IT se i datová strategie musí v čase vyvíjet, aby udržela krok s vývojem technologií, zákazníků, trhů, obchodních potřeb a praxe, předpisů a s prakticky nekonečným počtem dalších priorit.

V aktuálním CIO BW nabízíme stručný přehled sedmi hlavních trendů, které pravděpodobně v krátkodobém horizontu výrazněji podobu dnešních datových strategií ovlivní.

S řízením podniku mohou pomoci i prediktivní analýzy, což je kategorie analýzy dat, zaměřená na předpovědi budoucích výsledků na základě historických dat a analytických technik, jako je statistické modelování a strojové učení. Vědecká metoda prediktivní analýzy může generovat predikce s významnou mírou spolehlivosti. S pomocí sofistikovaných nástrojů a modelů prediktivní analýzy může dnes každý podnik využívat minulá a aktuální data ke spolehlivému předpovídání trendů a chování v řádu milisekund, dnů nebo let do budoucnosti. Jak na to, zjistíte na stránkách našeho magazínu.

Budoucnost podnikání možná také ovlivní metaverzum – umělý virtuální svět – anebo taky dost dobře nebude mít žádný vliv. Zatím na to není jasný odpověď, i když radikálních názorů ze širokého spektra je k dispozici více než dost.

Všechny probíráme v CIO BW i s potenciálními dopady na podnikání. A není to všechno, při listování narazíte určitě i na další poučné laskominy.

příloha_ovladnete_sva_data

Přeji vám inspirativní čtení.

Magazín můžete koupit třeba zde.

 

CIO Business World si můžete objednat i jako klasický časopis (v tištěné i v digitální podobně) Věnujeme se nejnovějším technologiím a efektivnímu řízení podnikové informatiky. Přinášíme nové ekonomické trendy a analýzy a zejména praktické informace z oblasti podnikového IT se zaměřením na obchodní a podnikatelské přínosy informačních technologií. Nabízíme možná řešení problémů spojených s podnikovým IT v období omezených rozpočtů. Naší cílovou skupinou je vyšší management ze všech odvětví ekonomiky.

Byl pro vás článek přínosný?