Hlavní navigace

Povolil by Steve Jobs Applu vypustit iPad mini?

29. 10. 2012
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: pcadvisor.co.uk
Pohled na ostrý kontrast mezi iPadem mini a Jobsovými komentáři z roku 2010.

Apple tento týden nepřekvapil vydáním 7,9palcového tabletu iPad mini vůbec nikoho. Zpráva o existenci tohoto zařízení se šeptandou šířila již podstatnou část uplynulého roku, takže se spíše jednalo o dohady o tom, kdy Apple iPad mini představí.

Podívejte se také na náš první pohled na iPad mini.

iPad mini se sice nedočkal nejlepšího možného přijetí, ale abychom byli k Applu fér, také první iPad byl novinářskou veřejností uvítán poměrně vlažně a všichni víme, co se i přesto dělo s následnými prodeji. Co nás však překvapuje, je nápadný kontrast, v němž stojí vydání iPadu mini v porovnání se slovy Jobse v rámci jeho hodnocení tržeb společnosti za čtvrté čtvrtletí 2010.

Jobs byl ve svých názorech na sedmipalcové modely tabletů maximálně upřímný a odmítavý. Tak odmítavý, že pokud by tu byl dodnes s námi, očekáváme, že bychom tento článek psali o nějakém novém bizarním konceptu nového produktu Applu, o němž bychom předtím, než by byl vydán, ani nevěděli, že jej potřebujeme (dal by si někdo iAuto?). Přepis projevu Jobse byl poskytnut webem Seeking Alpha:

„…chtěl bych reagovat na lavinu tabletů připravených ke vstupu na trh v následujících měsících. Zaprvé, vypadá to, že to bude pouze hrstka důvěryhodných nováčků, ne doslova lavina. Zadruhé, téměř každý z nich používá sedmipalcovou obrazovku v porovnání s téměř desetipalcovou obrazovkou iPadu. Začněme zde. Jeden by si přirozeně mohl myslet, že sedmipalcová obrazovka nabízí 70 procent výhod obrazovky desetipalcové. Naneštěstí je to daleko od pravdy. Rozměry obrazovky jsou diagonální, takže sedmipalcová obrazovka má pouze 45 procent velikosti 10palcové obrazovky iPadu. Slyšeli jste mě dobře: 45 procent.“

Tak. To je docela velký a zavádějící rozdíl. Rozšiřující kontext je mu dodán dalšími Jobsovými slovy:

„Jestliže vezmete iPad, podržíte jej na výšku v portrétním režimu a nakreslíte imaginární horizontální linii na půl cesty obrazovkou, jsou obrazovky na sedmipalcových tabletech o něco menší než spodní polovina displeje iPadu. Tato velikost není dle našeho názoru dostatečná pro tvorbu skvělých aplikací pro tablety.“

Aha. Nyní se dostáváme k jádru problému. Nejenže je iPad použit jako příklad ukazující jeho nadprůměrnou velikost, ale je zde také zpochybněn obsah ostatních tabletů. Přestože se rozdíl v poslední době snižuje, má Apple ve svém App Store stále více aplikací než Android na Google Play. Co tam má Jobs dále?

„…každý uživatel tabletu je zároveň uživatelem smartphonu. Žádný tablet nemůže konkurovat mobilitě smartphonu, jeho jednoduchosti vložení do kapsy nebo kabelky a jeho neobtěžování při používání v davu. Jestliže vezmeme v úvahu, že každý uživatel tabletu už bude mít v kapse i smartphone, to, že se vzdáte oblasti displeje, aby vám tablet seděl v kapse, je jistě špatným kompromisem. Sedmipalcové tablety jsou mezitypy: příliš velké na to, aby konkurovaly smartphonům, a příliš malé na to, aby konkurovaly iPadu.“

Bingo. Tady už jsme přímo v jádru pudla. Pan Jobs zde dochází k podstatě. Účelem iPadu bylo zacelit mezeru mezi smartphonem a počítačem lépe, než se o to pokoušely notebooky. Nemyslíme si, že by někdo mohl popřít skvělý úspěch této snahy.

Přestože následná „lavina“ tabletů, která zaplavila trh, nebyla nakonec ničím jiným než Jobsem předpovězenou „hrstkou“, dokázaly Amazon Kindle a Google Nexus, že je zde pro ně místo. Ve třetím čtvrtletí roku 2012 prodal Apple okolo 15,5 milionu iPadů, zatímco Google Nexus 7 skončil na pouhém milionu kusů, a Amazon prodal okolo 5 milionu Kindlů za poslední rok.

Podívejme se zpět na iPad mini, a nejprve na technické specifikace a jejich porovnání s dalšími „mezitypovými“ tablety na trhu.


iPad Mini

Google Nexus 7

Kindle Fire

Velikost obrazovky

7,9 palce

7 palců

7 palců

Rozlišení

1024 x 768

1280 x 800

1024 x 600

Paměť RAM

512 MB

1024 MB

512 MB

Úložiště

16GB/32GB/64GB

8GB/16GB

8GB

Procesor

dvoujádrový 1GHz

čtyřjádrový nVidia Tegra 3

dvoujádrový 1.2GHz

Cena*

8 490,- Kč

6 399,- Kč**

od 5 489,- Kč***

*Kde je to možné, jsou ceny uvedeny za nejzákladnější model každého tabletu.

**Ve skutečnosti dle heureka.cz i o více než tisícovku méně.

***Ceny na heureka.cz.

Takže, přestože má iPad mini největší obrazovku, nemá největší rozlišení. Ve skutečnosti je jedinou oblastí, ve které jablkový mini vede, velikost jeho úložiště s maximální kapacitou 64 GB (v porovnání s 16 GB jeho dvou rivalů). iPad mini běží na stejném (nebo podobném) hardwaru jako iPad 2, který byl představen před 18 měsíci – což je v tabletové historii obrovsky dlouhá doba. Přestože jde o nejdražší z porovnávaných tabletů, musíme zde zmínit, že Nexus a Kindle Fire jsou prodávány se ztrátou (ta má být pravděpodobně vykompenzována nákupem aplikací na obchodech Googlu a Amazonu).

Zajímalo by nás, co by Steve Jobs (pokud by byl stále mezi námi) řekl na takový krok zpět v oblasti inovace. Každé opakování iPadu nacpalo více do méně prostoru, takže vytvořit něco menšího – se zastaralým hardwarem – jen pro zpestření vypadá jako protichůdný krok k této filozofii.

příloha_ovladnete_sva_data

Celá myšlenka projektu jako by šla proti tomu, co společnost Apple dělala v posledních letech, nejprve se smartphony a poté vytvořením trhu s tablety tam, kde nikdo jiný žádný neviděl. Apple už dokázal, že 10palcové tablety jsou ideální velikostí, čistě z objemu prodaných jednotek. Bitva již byla vyhrána, ale vypadá to, že Apple chce ještě převzít kontrolu nad zbytky trhu, které předtím ponechala konkurenci.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?