Hlavní navigace

Oracle zveřejnil poslední vývojovou verzi MySQL 5.7

24. 9. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: © Nmedia - Fotolia.com
Poslední vývojová verze (Development Milestone Release, DMR) MySQL s číslem 5.7.2. přidala na rychlosti.

Poslední verze nejpopulárnější open-source databáze má mít vyšší výkon, spolehlivost, škálovatelnost a replikovatelnost. Její dostupnost oznámil Oracle na své konferenci OpenWorld 2013.

Nová verze dosáhla v testu Sysbench zpracování 500.000 dotazů point select za sekundu (InnoDB, read-only), tj. dvojnásobná hodnota oproti minulé verzi. Verze 5.7.2 také umožňuje lineární škálování až na 64 procesorových vláken. Nové jsou také možnosti monitorování využití paměti. Rozšířena byla také funkce Explain data, která umožňuje nyní lépe pochopit činnosti optimalizátoru při provádění dotazů a těchto informací využít k ladění výkonu aplikací.

Dále byly zveřejněny nové funkce za účelem testování komunitou. Mezi ně patří například mysqlfabric a  vícezdrojová replikace, kdy jediný server ve funkci slave agreguje data z více master serverů.

Nová verze je odpovědí na kritiku zpomalení vývoje, která se začala objevovat po akvizici MySQL společností Oracle.  Dlouhodobá nespokojenost open-source komunity s řízením projektu jeho novým vlastníkem totiž v minulosti vedla ke vzniku nezávislých odnoží (fork) vývoje této databáze. Mezi nejúspěšnější takové projekty patří MariaDB. Jak původní databáze tak i její varianty patří mezi velmi populární pro vývoj webových aplikací a kombinace LAMP (linux-apache-mysql-php) patří mezi nejběžnější. Situace ve vývoji MySQL je ale taková, že část hostingových společností sice dál oficiálně nabízí funkčnost MySQL, ale ve skutečnosti na jejich serverech běží MariaDB, která je (zatím) s MySQL plně kompatibilní.

příloha_ovladnete_sva_data

Čtěte také:
→ Nová konkurence pro MySQL: SkySQL se spojí s MariaDB 

G+

Byl pro vás článek přínosný?