Hlavní navigace

Oracle Exalytics: data přesouváme 100x rychleji než ostatní

5. 10. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Jednou z prvních hardwarových novinek letošní konference Oracle Open World je systém Exalytics Intelligence Machine, kombinace SW a HW technologií umožňující provádět analýzu rozsáhlých databází v operační paměti (tzv. in-memory computing).

In-memory databáze, tedy databáze uložené a obsluhované kompletně v paměti RAM, nejsou ničím zcela novým. Dokonce i Oracle databáze bylo možné do jisté míry provozovat v tomto režimu prosřednictvím Berkeley DB, jíž bylo možné konfigurovat pro provoz výhradně v RAM či TimesTen in-memory cache. Nicméně Exalytics přináší do oblasti in-memory systémů s databázemi Oracle zcela nové měřítko. Stroj Exalytics totiž obsahuje 40 procesorových jader a 1TB DRAM, díky kompresi v něm ale lze provozovat databázi o velikosti 5 až 10 TB.

Softwarová část využívá paralelizované verze zmiňované in-memory databáze TimesTen, Business Intelligence funkcionalitu a Essbase OLAP server. Podle Larryho Ellisona, který systém představil v úvodní den konference, dokáže Exalytics zpracovávat dotazy "rychlostí myšlenky" prostřednictvím interaktivního rozhraní které je k dispozici nejen pro PC, ale i pro iPad. Adaptivní in-memory cache určuje, které informace budou uchovány v RAM podle průběžné zátěže. "Pokud systém opakovaně dostává stejné dotazy, uchováváme výstupy v paměti, aby nebylo nutné je počítat znovu," vysvětlil Ellison.

 

Oracle Exalytics bude konkurencí zejména pro systém HANA společnosti SAP, který také pracuje s in-memory architekturou, podstatný rozdíl je ovšem v tom, že Oracle prodává řešení jako celek zahrnující železo i software, zatímco zákazníci SAP si mohou vybrat, na jakém železe budou HANA, která je softwarovým "zařízením" (appliance), provozovat. Mluvčí SAP, James Denver, poznamenal k novince Oraclu, že jen potvrzuje správnost trendu in-memory databází, přesto či právě proto, že je ve své podstatě konkurencí k tradičním relačním databázovým systémům Oraclu.

Ellison si během prezentace hardwarových novinek neodpustil několik svalnatých prohlášení na adresu vlastních produktů i konkurence, zejména IBM, které je momentálně přeci jen vhodnějším cílem, než pod nejistým vedením se potácející HP, přestože je to právě HP, s nímž nemá Oracle v posledních měsících úplně ideální vztahy (což vzhledem k vcelku úspěšnému působení M. Hurda v čele Oraclu, poté co byl před více než rokem odejit z HP, není divu).

příloha_ovladnete_sva_data

Při popisování "plně paralelní" archiektury si Ellison kupříkladu přisadil: "Tyto stroje nikdy, nikdy neselžou. Hardware se může porouchat, i software může přestat fungovat, ale máte-li paralelní architekturu, je proti tomu všemu odolná." Dodal také, že výkonnější procesory neznamenají nejlepší způsob, jak zajistit rychlejší běh aplikací, protože skutečným úzkým hrdlem jsou úložiště. Výkon databází je podle něj "o přesouvání dat, nikoliv o aritmetice na procesoru". V tomto lze Larrymu opravdu jen stěží oponovat. Ellison připoměl pokročilé systémy komprese, které nejen snižují požadavky na úložnou kapacitu, ale také zvyšují propustnost úložišť samotných, udělal to pochopitelně způsobem sobě vlastním: "Dokážeme data dostat z místa na místo stokrát rychleji než kdokoliv jiný v našem odvětví."

Na závěr Ellison také uvedl, že Oracle již dodal na 1000 Exadata systémů a plánuje prodat další 3000 jen do konce letošního roku a prohlásil, že systémy Exalogic zákazníci nasazují ještě rychlejším tempem, než tomu bylo na počátku existence Exadata.

Byl pro vás článek přínosný?