Hlavní navigace

Odběru plazmy se nemusíte bát, jeho rizika jsou minimální

29. 11. 2020
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: PIJITRA PHOMKHAM / Shutterstock.com
Jestliže by mělo jít o víc než jen jednorázovou pomoc, vyberte si zařízení, kterému budete důvěřovat.

Ne každý z nás může darovat krev. Nejčastějším důvodem je chudokrevnost, která nás sice v běžném životě nijak neomezuje, ale na lékařsky nediagnostikované dobrovolné odběry už hodnota červených krvinek zkrátka nestačí.

Ovšem pro odběry krevní plazmy takováto omezení nejsou. Naopak. Lze ji darovat i opakovaně – a častěji než při odběrech krve. A co byste o této proceduře měli vědět?

Kam se vypravit a jak časté odběry čekat?

Jestliže by mělo jít ve vašem případě o víc než jen jednorázovou pomoc, vyberte si jedno zařízení, kterému budete bezmezně důvěřovat. Je jen na vás, jaká budou vaše kritéria. Zatímco někteří poskytovatelé nabízejí zdarma třeba občerstvení, jiní lákají dárce plazmy na nejrůznější benefity nebo slevy.

Ve hře je navíc i bezpečí. Plazma od prvodárců se použít nemůže, čeká se vždy až na další odběr, který potvrdí bezinfekčnost apod. Plazma tak může v mrazáku čekat nanejvýš šest měsíců. Pokud se do této doby na zvolené odběrové stanoviště opět nedostavíte, bude zlikvidována.

Ale odběr ve stále stejném místě má i další výhody. Budete průběžně informováni o svém zdravotním stavu a snadno si uděláte přehled o každém odběru.

Jak často lze plazmu bez obav darovat?

Když se řekne darování plazmy a její rizika, bývá ve hře obvykle četnost takovýchto odběrů. Příliš krátké přestávky mezi odběry by vaše zdraví mohly skutečně poškodit. Pokud však dodržíte limit 1x za 14 dní a zároveň 26 odběrů za rok, nemusíte se bát. Žádný negativní vliv na zdraví na vás tato procedura mít nebude. Naopak, můžete díky ní podpořit zdraví někoho dalšího.

Odebírá se navíc jen plazma. Červené a bílé krvinky, stejně jako krevní destičky jsou po filtraci vždy navráceny do těla dárce. Část krve se poté nahradí speciálním fyziologickým roztokem.

Menší zatížení pro váš organismus

Zatímco nahrazení odebrané krve našemu organismu nějakou dobu trvá, po odběru plazmy se hodnoty bílkovin a tekutin vrátí na svou původní úroveň do 48 hodin. Podmínkou je dobrý zdravotní stav dárce. A kdo se jím může stát? Podívejte se, zda splňujete stanovená kritéria:

příloha_ovladnete_sva_data

  • bez akutních i chronických obtíží,
  • věk 18-60 let,
  • váha 50-150 kg,
  • se zdravotním pojištěním a platným průkazem totožnosti.

Součástí každé registrace pro odběr plazmy je i vstupní lékařská prohlídka. Samotný úkon trvá 45-60 minut, a to včetně separace nepoužívaných částí krve a jejich navrácení zpět do oběhu. A co se bude dít potom? Pokud je to jen trochu možné, běžte si odpočinout domů do postele. V každém případě se však během dne vyvarujte jakékoli vyšší fyzické zátěže a dopřejte si dostatek tekutin.

Měli byste vědět: za odběr plazmy je možné získat i finanční kompenzaci. Její výše se liší podle jednotlivých středisek.

Byl pro vás článek přínosný?